Sunday, June 3, 2012

TAGGED UNDER: ,

‘Wasatiyah’ Najib hanya mainan di bibir- Anwar

KUALA LUMPUR 3 Jun: Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, konsep kesederhanaan atau wasatiyah yang dianjurkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak hanya sekadar ‘mainan di bibir’.

Sedangkan dalam realiti sebenar, kata beliau, rasuah dan penyelewengan wang rakyat tetap berlaku dalam pentadbiran negara.

“Wasatiyyah juga tidak ada pada akhlak dan peradaban kepimpinan negara."

“Pecah amanah, ambil hak orang lain, putar belit fakta, tidak adil dalam pentadbiran, undang-undang yang berpihak juga mencemarkan negara,”  jelasnya semasa menyampaikan tazkirah Maghrib di surau Sembilang Pantai, Seberang Jaya, Permatang Pauh, semalam.

Katanya, ia tidak jauh berbeza dengan konsep ‘Islam Hadhari’ yang dipelopori Tun Abdullah Ahmad Badawi ketika menjadi perdana menteri.

“Islam Hadhari juga menjadi mainan bibir tanpa ada pelaksanaan yang dapat memberi manfaat kepada umat Islam. Ia hanya setakat penyedap kata.

“Manakala Wasatiyyah tidak dipraktikkan dalam kepimpinan. Polis boleh ganas, tendang dan terajang rakyat dengan kejam,” katanya merujuk kepada keganasan polis semasa himpunan Bersih 28 April lalu.

Tambahnya lagi, apabila Wasatiyyah yang menjadi tuntutan tidak dipraktikkan, bukan saja negara akan celaru dan kucar-kacir, rakyat juga menjadi mangsa kejelekan pemerintah.

Sumber


The karmic wheel is turning.., faster than before .., till the end of time, till the end of life.. the wheel is turning as we die
Follow me @drkarmic
Subscribe to this Blog via Email :

0 comments:

Kepada Member : Komen le bagi semangat
Kepada Pembaca : Komen le mana yg patut
Kepada Pencacai : Agak agak le kalo komen
Kepada Kaki Spam : Luorang takyah komen pon takpe ...Kah kah kah

© 2014 Debik Karmic. Designed by Bloggertheme9
Powered by Blogger.
back to top