Saturday, August 25, 2012

Terbaru : Satu Lagi Kes Tahanan Mati Ketika Siasatan Polis


MIRI: Ahli keluarga Lagan @ Dollah Gaong, 59, yang mati ketika sedang disoal siasat di Balai Polis Pusat Miri petang kelmarin tampil membuat laporan polis tengah hari semalam sambil merayu pihak polis menjalankan siasatan dengan telus berhubung punca kematiannya.

Laporan polis telah dibuat anak lelaki Lagan, Douglas Jubin Lagan (Foto), 29, di Balai Polis Pusat Miri di sini dengan ditemani ibunya, Biah Ateng, 54.

Turut menemani dua beranak itu ialah Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Piasau Alan Ling Sie Kiong daripada Parti Tindakan Demokratik (DAP).

“Kami sekeluarga tidak menyalahkan pihak polis, namun kami ingin mengetahui apakah sebenarnya yang berlaku hingga menyebabkan kematian bapa,” katanya ketika ditemui Utusan Borneo di pekarangan Balai Polis Pusat Miri di sini semalam.

Sehubungan itu katanya, laporan polis dibuat bagi meminta polis menjalankan siasatan dengan telus untuk mengetahui punca sebenar kematian bapanya.

Menurut Douglas, mereka sekeluarga amat terkejut apabila dimaklumkan pihak polis berhubung kematian bapanya yang sedang dalam tahanan polis sejak 21 Ogos lalu.

“Kami hanya dimaklumkan tentang kematian bapa sekitar jam 7 malam kelmarin (Rabu) dan terus bergegas ke balai polis di sini untuk mengetahui berita lebih lanjut,” katanya sambil memberitahu, bapanya telah bekerja di syarikat kawalan keselamatan tersebut sejak tiga tahun lalu.

Terdahulu, Ketua Polis Daerah Miri ACP Mun Kok Keong ketika ditemui di kediaman Ahli Parlimen Sibuti Ahmad Lai Bujang berjanji akan melakukan siasatan terperinci dan telus berhubung kejadian itu.

“Kami amat kesal dengan kejadian ini yang berlaku di Balai Polis Pusat Miri dan saya berjanji akan melakukan satu siasatan telus berhubung kes ini,” katanya sambil menegaskan tiada unsur jenayah dalam kes tersebut dan berharap ia hanya satu kematian semula jadi.

Pun begitu menurut beliau, punca sebenar kematian suspek hanya akan diketahui selepas proses bedah siasat yang akan dilakukan dalam tempoh terdekat ini oleh seorang ahli patologi dari Hospital Umum Sarawak (HUS).

“Kami sekarang sedang menunggu seorang ahli patologi dari HUS untuk melakukan bedah siasat ke atas mayat suspek bagi mengetahui punca sebenar kematiannya,” katanya.

Katanya ketika kejadian yang berlaku sekitar jam 5.20 petang kelmarin, Lagan dan seorang lagi suspek sedang disoal siasat oleh pegawai penyiasat kes dalam bilik siasatan di Balai Polis Pusat Miri.

Sebelum sempat menandatangani rakaman percakapannya, dia dikatakan kaku sebelum pengsan serta longlai dan terus meninggal dunia di tempat duduknya.

Sepasukan pegawai perubatan dari Hospital Miri telah bergegas ke balai polis berkenaan untuk memberi bantuan kepadanya namun gagal.

Lagan, merupakan salah seorang daripada dua suspek yang ditahan untuk membantu siasatan polis berhubung kes kehilangan wang tunai lebih RM68,000 dari pejabat syarikat tempat dia bekerja yang terletak di Pusat Komersil Morsjaya di sini pada malam Isnin lalu.

Pejabat syarikat kawalan keselamatan itu telah dilaporkan dipecah masuk pencuri pada malam Isnin lalu hingga menyebabkan kehilangan wang tersebut yang disimpan di dalam sebuah peti keselamatan.

Polis yang melakukan siasatan awal mendapati hanya kunci peti keselamatan yang dipotong manakala tiada kesan umpil pada pintu bahagian depan dan mengesyaki kecurian itu dilakukan orang dalam.


Friday, August 24, 2012

Kes Haru Biru : 'Anu' Nya Dibawa Lari Oleh Penceroboh.. Perghhh , Naya ~!!


* Berita ni sebenarnya heboh diperkatakan sejak sebulan lepas, namun dek kerana bulan Ramadhan, wa tangguhkan dulu posting ni sebab nanti luorang ingat wa sengaja nak mensensasikan berita pasal kelucahan melampau plak .. huhuhu.

Lelaki malang yang ada dalam foto kat atas bernama Fei Lin, 41, dari perkampungan Niqiaou berdekatan kota Wenling, dalam wilayah Zhejiang yang terletak di bahagian timur Negara China. Perghh .. panjang lebar plak nak menerangkan lokasi .. nak tau lebih lanjut, luorang tanya lah kat pakcik google ..

Menurut laporan yang dikeluarkan oleh pihak polis, zakar Fei Lin telah dipotong dan dilarikan oleh pencuri yang menceroboh masuk kedalam rumahnya ketika beliau sedang tidur .. 

Fei Lin dikatakan telah memberitahu pihak polis, beliau sedang tidur ketika sang pencuri memecah masuk kedalam rumahnya dan menyerkup kepalanya dengan sebuah beg, sebagaimana berita yang dikeluarkan oleh CEN/Europics dan juga yang dilaporkan oleh Daily Star.

"Kepala saya diserkup dengan sesuatu dan mereka menanggalkan seluar saya dan kemudiannya terus melarikan diri" ujar Lin "Saya berasa amat terkejut dan tidak menyedari apa apa sehinggalah bila saya terlihat ada pendarahan dan ketika itulah saya mendapati zakar saya telah hilang"

Polis percaya, penyerang Lin adalah terdiri dari mereka yang berasa cemburu pada beliau yang dikatakan mempunyai hubungan sulit dengan beberapa orang wanita didaerah itu, bagaimanapun perkara itu dinafikan oleh Lin yang mengaku tidak terlibat dalam apa apa hubungan rambang, demikian menurut laporan Austrian Times.

Pekerja Kecemasan beserta pihak polis telah berusaha untuk mencari semula zakar Lin yang telah dicuri itu namun sehingga kini tidak menemukan apa apa. Pencuri zakar tersebut tidak dapat ditemukan namun polis berkata mereka akan menyiasat sesiapa yang terlibat dalam kes cemburu, menurut laporan TNT Magazines

Laporan asal : Hufftington Post

Agak keliru dengan situasi ni samada nak tergelak atau nak menggelengkan kepala. Curi zakar nak buat hape ?? gamak ke nak makan sebagaimana ada orang orang kat Malaysia yang suka cari zakar harimau ngan buaya untuk meningkatkan aura kengkononnya..   atau nak frame then jual kat pasaran gelap ?? kah kah kah .. pening 

weyh .. agak agak luorang cerita gini nak masuk bawah kategori apa ?? 18SX ke 18PL ?? apa pon tak bleyh .. sampai zakar pon orang nak curi .. hadoiyai .. kah kah kah kah

Mampukah Universiti Malaya Melonjakkan Kedudukannya ??
Mampukah Universiti Malaya melonjak dari kedudukannya dalam QS World University Rankings 2012 yang akan diumumkan dalam 20 hari lagi?

Dalam sambutan seratus tahun Universiti Malaya dalam bulan Jun 2005, Timbalan Perdana Menteri pada masa itu Datuk Seri Najib Razak telah mencabar Universiti Malaya untuk melonjakkan kedudukannya diantara 100 universiti terbaik dunia dalam dalam ranking THES-QS (Times Higher Education Supplement-Quacquarelli Symonds) dari tangga 89 pada tahun 2004 ke 50 menjelang 2020.

Malangnya, daripada menyahut cabaran Najib dengan menambah baik ranking THES, universiti terulung ini menjunam pada tahun 2005 dan 2006 dengan kedudukan ditangga 169 dan 192 masing-masing, dan pada tahun 2007 dan 2008 terkeluar daripada senarai 200 universiti terbaik dunia sekaligus. Dalam 2009, Universiti Malaya telah muncul semula dalam senarai 200 universiti terbaik dunia pada tangga 180 tetapi pada 2010, ia menjunam semula daripada senarai 200 universiti terbaik dunia apabila menduduki tangga 207.

Bagi ranking QS 200 universiti terbaik dunia tahun 2011, Universiti Malaya muncul kembali dalam senarai 200 universiti terbaik dunia pada kedudukan ke-167.

Dalam ranking Universiti Dunia THES-QS tahun 2009, Universiti Malaya melonjakkan kedudukannya sebanyak 50 tempat dari kedudukan 230pada tahun 2008 kepada 180 dalam 2009; sementara dalam ranking Universiti Dunia QS 2011, Universiti Malaya meningkat kedudukannya dari tangga 207 pada 2010kepada 167 dalam 2011.

Ranking Universiti Dunia QS 2012 akan diumumkan dalam 20 hari lagi. Mampukah Universiti Malaya melonjak dari kedudukannya seperti dalam tahun 2009 dan 2011 untuk kembali mengukir nama sebagai yang tergolong dalam senarai 100 universiti terbaik sebelum 2015?

Disamping cabaran Najib untuk Universiti Malaya mengukir nama diantara 50 univerisiti terbaik dunia menjelang 2020, kerajaan telah mengumumkan juga seruan Pelan Strategik Pengajian Tinggi Negara supaya sekurang-kurangnya tiga universiti dari Malaysia mendapat ranking diantara 100 universiti terbaik dunia.

Baru-baru ini, lima universiti tempatan dimasukkan dalam ranking Universiti Terbaik Dunia dalam U.S News dalam 100 Universiti Asia Terbaik tetapi ini bukanlah sesuatu yang patut dibanggakan.

Universiti Terbaik Dunia dalam U.S News sebenarnya berdasarkan ranking QS 300 Universiti Asia Terbaik 2012 pada 30 Mei tahun ini, yang menggambarkan bahawa walaupun Universiti Malaya telah meningkatkan kedudukannya secara keseluruhan berbanding dengan ranking 2011, kebanyakan universiti dari malaysia menunjukkan penurunan ranking berbanding 2011.

Sebaliknya, Universiti Singapura (yang setanding taraf antarabangsa dengan Universiti Malaya 45 tahun yang lalu) menduduki tangga kedua dalam Universiti Asia Terbaik sementara Universiti Teknologi Nanyang (NTU) menduduki tangga ke-17 – jauh dihadapan daripada kedudukan Universiti Malaya.

Negara Asia yang lain mula muncul dan tampil kehadapan dalam rancangan pengajian tinggi dan penting agar negara Malaysia tidak ketinggalan.

Berikut adalah analisis ranking QS Universiti Asia:

QS University Rankings: Asia konsisten dengan Universiti Sains Dan Teknologi Hong Kong yang berumur 21 tahun yang mendahului senarai universiti terbaik dua tahun berturut-turut dihadapan Universiti Kebangsaan Singapura (NUS) dan Universiti Hong Kong.

Universiti dalam kedudukan 10 tangga teratas amnya adalah universiti yang ‘muda’ – dalam lingkungan purata 77.5 tahun berbanding dengan 338.6 bagi ranking dunia yang memberi indikasi rantau Asia yang dinamik.

Pelaburan negara Cina terhadap universiti terus menyumbang kepada dividen, dengan sembilan daripada 10 universiti berganjak keatas, termasuklah Universiti Peking, yang telah melangkah Universiti Tokyo untuk kali pertama – dengan mencerminkan negara China memotong negara Jepun dalam aspek GDP.

10 Universiti teratas negara Jepun pada masa yang sama walaupun tidak tersenarai, merupakan penjana minda pusat pengajian tinggi yang digeruni dalam rantau mahupun dunia.

Dengan NUS mengambil tempat tangga kedua dan Universiti Teknologi Nanyang dalam tangga ke-17, negara Singapura melangkah kehadapan dengan polisi antarabangsa yang memberi faedah kepada kedua-dua universiti tersebut. Dengan tujuh institusi pengajian tinggi dalam ranking dimana 4 dalam 15 universiti teratas, bandaraya Hong Kong dalam Asia juga mengukuhkan kedudukannya.

Prestasi Korea Selatan juga boleh dikagumi. Pelaburan yang memberangsangkan terhadap jurusan pendidikan dan kajian telah berjaya dengan 15 universiti Korea yang menambah baik kedudukan mereka yang didahului Universiti Kebangsaan Seoul, dari tangga 6 ke 4. Sebanyak 55 universiti Korea mempunyai kedudukan 300 teratas – yang hanay dipegang oleh Jepun dan Cina.

Selain negara-negara ini, India sekali lagi menunjukkan prestasi yang kurang memuaskan, hanya dengan 11 universiti dalam ranking, yang kebanyakannya pelbagai Institut Teknologi India. Internalisasi merupakan penyumbang utama kepada keadaan ini. Filipina juga tidak memuaskan dengan semua universitinya tiada dalam senarai dengan potongan bajet.

Taiwan pula telah menambah bilangan universiti dalam senarai 200 universiti terbaik sebanyak 19. Dan lebih mengagumkan, Universiti Kebangsaan Taiwan telah menempah tempat dalam 20 universiti terbaik.

Kedudukan Malaysia bercampur-campur dengan kenaikan Universiti Malaya kepada tangga 35 yang diimbangi dengan penurunan dari tangga 9 diantara 15 ranking universiti. Negara Thai juga tidak tersenarai dengan kurang dua universiti (12).

Dimana kedudukan universiti-universiti di Malaysia terutama sekali Universiti Malaya dalam ranking Universiti Dunia QS 2012 yang akan diumumkan dalam 20 hari ini?

* Oleh Lim Kit Siang, Ketua Parlimen DAP & Ahli Parlimen Kawasan Ipoh Timor
* Rujuk juga entri sebelum ini : Senarai Kedudukan IPT : U Kita Di Mana ?

Manipulasi Indeks Jenayah - Penjelasan KDN Dan Pemandu Dituntut
Menteri Datuk Seri Hishammuddin Hussein and Ketua Pegawai Eksekutif PEMANDU Datuk Seri Idris Jala perlu tampil memberikan penjelasan mengenai manipulasi data jenayah sebagaimana yang didakwa oleh surat daripada "Sumun Osram" yang mengaku sebagai pegawai polis yang tidak mahu dikenali. Surat beliau mendapat liputan meluas di media maya semalam.

Dakwaan tersebut sangat serius kerana ia menimbulkan keraguan kepada integriti perangkaan rasmi, dan seterusnya integriti Menteri Dalam Negeri, PEMANDU dan PDRM.

Surat daripada "Sumun Osram" tersebut mendakwa terdapat percubaan sistematik untuk menurunkan perangkaan jenayah dengan cara menukarkan jenayah indeks kepada jenayah bukan indeks. Penukaran tersebut dilakukan ketika laporan polis dibuat. Klasifikasi jenayah indeks kepada jenayah bukan indeks akan direkodkan dalam sistem laporan polis sebagai 'bukan-indeks' bagi tujuan perangkaan. Mengurangkan jumlah jenayah indeks akan menunjukkan kadar jenayah sebagai menurun.

'Jenayah Indeks' bermaksud jenayah yang dilaporkan pada kadar kekerapan yang signifikan bagi dimengertikan sebagai jenayah indeks bagi kadar jenayah. 'Jenayah bukan Indeks' pula merupakan kes-kes kecil yang tidak berlaku secara kerap yang membolehkannya dimasukkan dalam perangkaan jenayah atau sebagai kayu ukur kepada kadar jenayah.

Perangkaan rasmi hanya mengandungi Jenayah Indeks.

Mengikut surat "Sumun Osram", jenayah yang dimanipulasi termasuk:

(a) Kes-kes kecurian diklasifikasikan sebagai Jenayah Indeks di bawah Akta Jenayah. Laporan mengenai jenayah ini akan diklasifikasi di bawah seksyen 382 Akta Jenayah. Oleh kerana seksyen 382 Akta Jenayah adalah jenayah bukan indeks, ia tidak akan direkodkan dalam perangkaan kadar jenayah.

(b) Samun di bawah Seksyen 457 Akta Jenayah merupakan jenayah indeks. Laporan yang diterima akan diklasifikasikan di bawah Seksyen 452 dan 453 Akta Jenayah. Oleh kerana seksyen 452 dan 453 Akta Jenayah adalah jenayah bukan indeks, ia tidak akan direkodkan dalam perangkaan kadar jenayah.

(c) Menyebabkan kecederaan adalah jenayah Indeks di bawah seksyen 324 dan 326 Akta Jenayah. Laporan yang diterima akan diklasifikasikan di bawah Seksyen 148 Akta Jenayah. Oleh kerana Seksyen 148 Akta Jenayah adalah jenayah bukan indeks, ia tidak akan direkodkan dalam perangkaan kadar jenayah.

Surat tersebut mendakwa manipulasi klasifikasi jenayah indeks kepada jenayah bukan indeks mencecah ke angka ribuan kes. Tentunya, menghilangkannya dari statistik jenayah akan menunjukkan kadar jenayah di negara ini menurun.

Pakatan Rakyat meminta agar Hishammuddin dan Idris Jala untuk mendedahkan perangkaan kes-kes yang diklasifikasikan di bawah seksyen-seksyen 148, 382, 452 dan 453 Akta Jenayah selepas perlaksanaan NKRA sehingga ke hari ini dan tiga tahun sebelum perlaksanaan NKRA bagi membuktikan kebenaran.

* Kenyataan media oleh Sekretariat Pakatan Rakyat di Kuala Lumpur pada hari Khamis, 23hb Ogos 2012
Nurul Izzah Anwar, Ahli Parlimen PKR Kawasan Lembah Pantai,
Dr. Hatta Ramli, Ahli Parlimen PAS Kawasan Kuala Krai,
Liew Chin Tong, Ahli Parlimen DAP Kawasan Bukit Bendera


Pakatan Rakyat Bersatu Atas Nilai PersamaanDi Malaysia, apabila disebut tentang keunikan dalam makna yang di‘letak’ oleh kerajaan, pasti sekali ukuran itu diletak pada zahirnya. Penuh dengan warna warni, beraneka ragam busana dan kraftangan. Jadi, nilai baik yang ada pada setiap bangsa dan agama di Malaysia itu hanya ditumpukan pada aspek zahir atau lahiriah saja.

Begitulah adanya dalam Barisan Nasional, persengkokolan UMNO, MCA, MIC dan komponen lain hanya bersifat perkongsian permukaan, iaitu hubungan kerana faktor kuasa dan pembahagian sumber ekonomi. Bukan kerana perkongsian nilai atau idealisme.

Buktinya, MCA, MIC dan parti komponen lain hanya mampu menurut sahaja kehendak UMNO malah bersama-sama membiakkan budaya rasuah dan fitnah. Nilai rasuah dan fitnah ini memang diketahui oleh mereka, tetapi atas sebab kuasa, maka mereka berkompromi.

Ini tidak berlaku dalam Pakatan Rakyat, PAS dan DAP khususnya memang berbeza dari segi ideologi namun ketiga-tiga parti komponen utama dalam PR ini telah bersatu kerana satu nilai. Nilai inilah yang telah menyatukan kami. Tanpa nilai ini, PR tidak akan mampu untuk bersama atau bekerjasama.

Basmi rasuah bukan sekadar slogan

Rasuah merupakan satu kanser paling bahaya dalam mana-mana negara, bangsa dan agama. Kerana rasuahlah budaya kita rosak, kerana rasuahlah sebuah tamadun agung boleh hancur, kerana rasuah jugalah maka agama hanya menjadi barang dagangan, malah dengan rasuahlah maka semua nilai-nilai baik akan rosak binasa.

Kanser rasuah ini amat sukar dikesan dan diubati, hanya dengan semangat dan kejujuran sahaja yang mampu mengawal penyakit ini. Semangat dan kejujuran bukanlah benda yang kita boleh lihat atau ukur secara lahiriah. Tetapi semangat akan dapat dilihat dengan perlaksanaan kata-kata. Wujud isu, wujud siasatan, wujud pendakwaan, wujud pembelaan dan wujud kesan undang-undang dan moral. Inilah yang dimaksudkan dengan perlaksanaan kata (janji).

Penyakit ini tidak boleh diurus hanya menggunakan institusi kerana insititusi juga boleh dirasuah, kanser ini tidak boleh dibendung hanya dengan kerja satu orang sebaliknya semua pihak mesti terlibat sama dalam membendung penyakit berbahaya ini.

Paling utama, bagaimana nilai ini boleh diajar diperingkat awal usia manusia, diajar diruang awam tanpa melibatkan hal-hal formalistik. Budaya buruk berkembang secara virus dalam amalan masyarakat, begitu juga dengan budaya yang baik, ia sama.

Atas kesedaran tentang bahaya penyakit rasuah inilah maka PAS, DAP, PKR dan parti-parti komponen lain bersatu untuk memerangi, melawan, menentang atau membasmi penyakit kanser yang amat merbahaya ini.

Nilai ini dinamakan reformasi atau Ubah. Maksudnya amat jelas, kita mahu mengubah budaya jelek ini kepada budaya yang amanah, jujur, telus dan berintegriti. Tidak kiralah apa ideologi kita, apa agama kita, dari mana budaya kita, apa warna kulit kita, apa bahasa kita. Yang pasti, ucapan yang sama kita laungkan ialah Ubah.- Mazir Ibrahim, Roketkini.com

Tuesday, August 21, 2012

Diselamatkan Dari Bunuh Diri Tapi Bakal Mati Juga Ditangan Skuad Penembak


Foto foto ini adalah gambaran detik mencemaskan yang terjadi di Wilayah Zhanjiang apabila seorang wanita cuba untuk membunuh diri dengan terjun dari sebuah bangunan setinggi 9 tingkat namun berjaya diselamatkan oleh orang ramai termasuk dikalangan keluarga terdekat.Anak perempuan beliau dibawa untuk memujuknya dari meneruskan hasrat membunuh diri

Mereka berjaya menghampiri wanita tersebut dan mencapai kakinya sebelum sempat wanita itu terjun

Wanita itu akhirnya berjaya diselamatkan

Pekerja penyelamat telah dihubungi apabila seorang wanita yang hanya dikenali sebagai Sheng, telah terlihat sedang berada diatas bumbung sebuah bangunan berketinggian hampir 100 kaki. 

Usaha para penyelamat dengan menggunakan anak perempuan wanita tersebut untuk memujuknya berhasil apabila mereka dapat menghampiri wanita tersebut dan mencapai kakinya untuk menghalang beliau dari melakukan terjunan.

Bagaimanapun, alasan atas tindakan nekad wanita tersebut untuk membunuh diri akhirnya diketahui apabila beliau sesudah itu mengaku telah menamatkan riwayat anak saudaranya dengan cara mencampakkan kanak kanak malang itu dari atas bumbung yang sama satu jam sebelum itu.

Sheng, sebelum kejadian itu mengakui bahawa beliau telah terbabit dalam pertengkaran dengan iparnya iaitu ibu kepada anak tersebut, dan telah membunuh kanak kanak tersebut dengan cara menghumbannya dari atas bangunan itu sebagai membalas rasa sakit hatinya. 

Jurucakap polis tempatan melaporkan "Wanita itu mengaku bahawa beliau telah mencampak anak saudaranya dari atas bangunan itu". Dalam laporan yang sama kepada media beliau berkata "Biarpun dapat diselamatkan, wanita itu tetap akan menemui ajalnya namun kali ini dihujung senapang skuad penembak" ujarnya kesal.

Fakta:

Negara China adalah merupakan negara yang mencatatkan kadar bunuh diri antara yang tertinggi didunia dan berada di tempat ke 9 dalam senarai World Health Organisation (WHO).

Dengan kadar kes bunuh diri yang dicatatkan pada 2010 sebanyak 22.23 bagi setiap 100, 000 penduduk, China berada dibelakang negara Latvia, Kazakhstan dan Korea Selatan. Bagaimanapun jumlah kematiannya lebih besar dari mana mana negara berdasarkan jumlah populasi negara tersebut. Jika kadar tersebut dinisbahkan dengan penduduk negara China yang berjumlah lebih 1 bilion orang, maka penduduk yang terlibat dengan perbuatan membunuh diri ini sudah melebihi jumlah 223, 000 orang pada tahun 2010 sahaja.

WHO juga menambah, senarai mereka juga hanya berpandukan statistik yang dikeluarkan secara rasmi yang hanya bergantung pada laporan oleh pihak berkuasa Republik Rakyat China. Mungkin jumlah sebenarnya lebih besar dari yang dilaporkan.

Tahun lepas, Jurucakap Biro Kesihatan Beijing, Mao Yu, melaporkan terdapat lebih dari 2 juta kes cubaan membunuh diri yang dilaporkan setiap tahun dan perbuatan bunuh diri ini adalah pembunuh terbesar bagi rakyatnya yang berusia antara 15 ke 34 tahun.


Monday, August 20, 2012

Purata Seorang Gadis Kehilangan Dara Pada Setiap 10 Minit
DALAM satu kajian menyeluruh sebuah akhbar tempatan telah melaporkan bahawa di negara ini dalam tempoh satu jam, seramai 6 orang gadis kehilangan dara mereka. Malah dalam satu kajian lainnya juga menunjukkan seramai 15,000 anak luar nikah dilahirkan setiap tahun.

Perangkaan tersebut boleh menjadi satu tamparan hebat kepada kaum lelaki yang merancang untuk mendirikan rumah tangga. Ini kerana mereka bakal dihimpit dilema kerana kemungkinan memperisterikan wanita yang telah kehilangan dara sebelum waktunya.

Ditimbulkan persoalan, adakah lelaki Asia masa kini masih lagi mementingkan status dara pada seorang gadis yang bakal dinikahi? Secara ringkasnya berikut adalah pendapat peribadi penulis, yang mungkin mewakili pendapat sesetengah golongan lelaki.

Penulis berpendapat lelaki masa kini masih lagi mementingkan status ‘dara’ seorang gadis. Bagi Penulis, dara yang adalah mewakili kesucian,maruah dan keperibadian seseorang wanita itu. Bukan bermaksud wanita yang tidak mempunyai dara itu tidak suci, ini kerana mereka yang kerap melakukan aktiviti lasak pun mengalami risiko ‘Pecah Dara’ tanpa mereka sedari.

Dalam situasi diatas, ianya masih boleh diterima Penulis, melainkan perkara tersebut berlaku kerana penzinaan dengan lelaki yang belum dinikahi (bukan rogol), selalunya kes sebegini meninggalkan kesan mendalam pada penerimaan seseorang lelaki ataupun tidak.

Namun bagi kes lainnya, seperti mangsa rogol, ianya terpulanglah kepada lelaki untuk menerima atau tidak. Perlu diingatkan, kes seperti mangsa rogol ini berlaku bukan atas kehendaknya dan tidak semestinya berlaku atas kecuaian dan tiada batas pergaulan.

Status dara adalah perkara yang subjektif, lain orang lainlah juga penerimaannya. Sungguhpun demikian, Tuhan yang menentukannya dan jodoh sudahpun tertulis sebagaimana tertulisnya Ajal dan Takdir.

Bagaimana sikap kita, demikian juga jodoh kita. Jadi, kalau mementingkan status dara atau gadis, hendaknya sebagai lelaki mempertahankan sebaiknya keterunaan kita dengan ajaran agama, memupuk nilai murni dalam hati nurani dan penekanan garis panduan dalam pergaulan sosial harian - Suara People
 

Sama Sama Mendebik

Web / Blog PAS

Turut Mendebik

Sembang Je La

Site Info

free counters

Site Resources

Debik Karmic Copyright © 2011-12 Karmic Contact: Email To Karmic