Saturday, June 9, 2012

Arwah Koperal Mustaghni Tabri Cedera Kerana Lontaran Anggota Pasukan ??

Foto Hiasan



Alfatihah buat Koperal Mustaghni Tabri, anggota polis yang menemui ajal setelah cedera parah ketika bertugas di satu operasi lumbaharam baru baru ini.

First of all, wa memang tak suka nak memperkatakan tentang mat rempit, langsung tak berminat kerana walaupun apa kategori diowang, asalkan merempit, wa memang tetap pandang tahap  biawak je la. 

Kedua, takziah  buat keluarga allahyarham dan wa taknak komen lelebih tentang apa saja komen yang timbul dari keluarga allahyarham tentang kejadian dan suspek pelaku yang membawa kepada tragedi atas mangsa lantaran mafhum tentang kesedihan yang sedang ditanggung oleh mereka.

Apa yang wa nak perkatakan kat sini, adalah kenyataan yang dikeluarkan oleh Ketua Polis Selangor, Datuk Tun Hisan Tun Hamzah :

"Siasatan mendapati Koperal Mustaghni dicederakan bukan akibat langsung terkena pukulan helmet tetapi terkena lontaran satu objek yang dipercayai dilakukan seorang koperal lain dalam pasukan polis yang menjalankan operasi pada malam tersebut."

"Kita telah menjumpai beberapa objek dan sedang menunggu keputusan laporan forensik untuk menentukan mana satu objek yang menjadi suspek," kata Tun Hisan pada satu sidang akhbar di Ibu Pejabat Polis Daerah Klang Selatan di sini, hari ini. Baca lebih lanjut dari sumber

Isu ini pada awalnya telah disebarluaskan dengan meletakkan kesalahan keatas mat rempit yang terbabit yang dikatakan telah memukul mangsa dengan menggunakan helmet ketika cubaan mengelak dari ditahan, namun akhirnya didapati mangsa telah terkena balingan objek dari rakan setugasnya sendiri.

Apakah SOP yang digunapakai oleh polis yang melakukan operasi sehingga perlu membaling objek yang boleh mendatangkan kecederaan malahan boleh membawa maut. Ianya adalah sesuatu perkara yang langsung tidak boleh diterima walaupun keatas nyawa mat mat rempit. Nyawa bukan sesuatu yang murah dan boleh diperlakukan sedemikian rupa. 

Dalam kebanyakan kes, mangsa bukanlah penjenayah berbahaya dan cuma mengelak dari ditahan kerana beberapa sebab kesalahan jalanraya termasuk lumba haram. 

Rujuk 2 kes :


Mungkin ada yang akan mempertikaikan sebaliknya kerana ia juga terkadang ada melibatkan nyawa anggota polis yang nyaris dilanggar ketika melakukan sekatan, namun adakah langkah langkah keselamatan ketika membuat operasi telah mengikut prosedur yang telah ditetapkan? Wa percaya, jika sekatan yang dibuat mengikut tatacara panduan yang sah, banyak kejadian yang tidak diingini dapat dielakkan. 

Walau apa pun wa setuju polis hanya menjalankan tugas sebagaimana yang diperuntukkan undang undang demi keselamatan pengguna jalanraya yang lain, namun wa masih dengan harapan agar polis lebih banyak mempertimbangkan budi bicara berbanding dengan tindakan secara melulu. 

Nota : 

  • Sekali lagi takziah buat keluarga mangsa dan alfatihah untuk Allahyarham
  • Wa tetap tak setuju dengan usaha sesetengah pihak untuk memutihkan kegiatan rempit dengan menubuhkan rempit united - Rujuk Entri
  • Usahlah dipolitikkan tragedi ni wahai chai ameno weyh

Hebahan: Beku PTPTN Bukti Ameno-BN Putus Asa Untuk Tawan Semula Selangor



UMNO telah memukul gendang menandakan bermulanya perang habis-habisan terhadap Kerajaan Pakatan Rakyat Selangor dengan menjadikan anak-anak muda di Universiti Selangor (UNISEL) dan Kolej Universiti Islam Selangor (KUIS) sebagai tebusan.

Menteri Pengajian Tinggi mengarahkan permohonan pinjaman PTPTN untuk pelajar baharu UNISEL dibekukan. Timbalan Perdana Menteri pula menyokong tindakan jahat ini. Datuk Seri Noh Omar pula memberi kata dua-sama ada PKR mengaku silap isu pendidikan percuma atau pelajar menangung sengsara.

Terbaharu, PTPTN membenarkan pelajar UNISEL memohon pinjaman pendidikan hanya selepas beberapa hari isu ini mendapat liputan meluas media massa. Keputusan flip flop ini mungkin tidak tahan dengan desakan dan kecaman pelbagai pihak termasuk parti komponen BN termasuk ahli UMNO peringkat akar umbi yang menentangnya kerana menganiaya pelajar Melayu.

Tindakan Menteri Pengajian Tinggi yang membekukan PTPTN dan disokong pula Timbalan Perdana Menteri adalah berniat jahat yang akhirnya memakan diri sendiri. Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata tindakan pembekuan ini adil tetapi selepas keputusan ini ditarik balik, apakah beliau berani mengatakan tindakan menarik balik pembekuan ini sebagai tidak adil?

Nampaknya kedua-dua Menteri dari Johor ini tidak tetap pendirian. Mereka mula kelam kabut kerana Johor yang menjadi kubu kuat UMNO selama ini sedang menjadi sasaran utama Pakatan Rakyat. Pada pilihan raya akan datang, Pakatan Rakyat akan pastikan Johor bukan lagi deposit tetap bagi UMNO/BN.

Kita percaya pembekuan ini ditarik balik kerana tidak tahan dengan desakan dalaman dan luaran atau juga Datuk Seri Khaled Nordin baru sedar bahawa pembekuan ini seumpama menggali kubur untuk dirinya dan UMNO.

Perlembagaan Persekutuan menyatakan bahawa semua negeri di Malaysia berhak mendapat peluang pendidikan yang saksama, tidak kira negeri itu ditadbir oleh pembangkang atau pemerintah yang menepati konsep Federalisme.

Rakyat Selangor atau penduduk di Selangor membayar cukai lebih RM90 billion kepada Persekutuan atau 23% daripada pendapatan negara. Bagaimanapun, hanya RM370 juta sahaja diagihkan kepada Selangor dalam bentuk pelaburan pembangunan.



Nilai ini sama sekali tidak sepadan dengan sumbangan yang diberikan Selangor kepada pembangunan negara. Jelas sekali, Persekutuan mengamalkan diskriminasi melampau terhadap Negeri Selangor.

Kita sedar UMNO/BN sangat terdesak untuk merampas semula Selangor. Namun, tindakan zalim membekukan pinjaman PTPTN adalah keterlaluan dan tidak pernah berlaku dalam sejarah negara.

Tindakan ini menampakkan UMNO/BN telah mula beralih fokus kepada mempertahankan Kerajaan Pusat kerana keyakinan untuk dapatkan semula Selangor semakin tiada harapan. UMNO/BN telah berpatah arang untuk merampas semula Selangor.

Kita berterima kasih kepada Khaled Nordin yang juga disebut-sebut bakal menggantikan Dato' Abdul Ghani Othman, Muhyiddin dan Noh yang telah menggagalkan transformasi yang dicanang Perdana Menteri.

Selepas ini, Khaled Nordin akan dijadikan kambing hitam sebagai punca kekalahan UMNO/BN, nasib yang sama dialami Dr Khir Toyo.

FAEKAH HUSSIN

SETIAUSAHA POLITIK

KEPADA YAB DATO' MENTERI BESAR SELANGOR

Friday, June 8, 2012

Mesti Tonton: Video DAP Isu Bersih 3.0 - Terbaik Dari Ladang


Isu tuntutan Bersih 3.0 yang masih lagi tergantung gantung tanpa apa apa tindakan susulan dari pihak kerajaan. Malahan sekarang pelbagai isu dicipta untuk mengalihkan pandangan dan pemikiran rakyat dari menumpukan pada perkara perkara yang dituntut oleh gabungan Bersih 3.0.

Hari ini, pihak KDN telah cuba untuk memuatnaik video yang dikatakan sebagai kelakuan ganas yang dilakukan oleh peserta peserta Bersih 3.0, dan cuba untuk menuding kepada pihak pembangkang sebagai pencetus kekacauan dalam negara.

Bangkai gajah manakan boleh ditutup. Ada beratus ratus kamera yang terarah kepada kelakuan ganas dan biadab PDRM kepada peserta perhimpunan dan ini tidak termasuk dari kamera telefon bimbit yang dirakam secara individu. Kelakuan ganas itu hanya tercetus seketika arahan bersurai dikeluarkan oleh Ambiga.

Syabas kepada DAP yang telah mengkompilasikan video seperti dibawah.. Tolong sebarkan untuk pengetahuan dan kesedaran orang ramai yang masih kabur tentang duduk kejadian pada hari tersebut.




Saksikanlah rakaman kekejaman polis yang membantai orang ramai


  • Tembakan gas pemedih mata dilepaskan setelah arahan bersurai
  • Orang ramai langsung tidak melawan walaupun dibedal beramai ramai
  • Anak kecik dan warga tua turut menjadi mangsa
  • Wartawan juga anatara yang dikasari oleh PDRM
  • Gas Pemedih Mata ditembak tepat kepada orang awam
  • Kamera dan video dirampas kerana merakamkan kejadian
  • Kereta diterbalikkan kerana orang ramai menyangka ada orang tersepit dibawahnya
Ubah sekarang .. Bersihkan Malaysia .

Hebahan: Keselamatan Penerbangan Dalam Malaysia Terancam



Kami telah difahamkan bahawa para pegawai kawalan trafik udara di Pusat Kawalan Trafik Udara Nasional (NATCC) Lapangan Terbang Subang telah memberi laporan kepada Pengarah Jabatan Penerbangan Awam mengenai penambahbaikan sistem Malaysian Air Traffic Control Network yang dilaksanakan syarikat-syarikat berikut: SELEC Sistemi Integrati dan Advanced Air Traffic Systems (M) Sdn Bhd (AAT).

Kami difahamkan penambahbaikan ini merupakan fasa kedua dalam Malaysian Air Traffic Services Modernisation Program (MATSMP) Improvement Project (MIP), yang pada awalnya dibangunkan SELEX. Dilaporkan bahawa kos fasa pertama berjumlah RM160 juta, manakala fasa kedua adalah RM120 juta.

Semua sedia maklum bahawa tugas seorang pengawal trafik udara (Air Traffic Controller, ATC) amatlah mencabar dan banyak tekanan oleh sebab nyawa ribuan penumpang kapal terbang terletak dalam tangan mereka. Apa pun sistem atau penambahbaikan sistem yang diguna bukan sahaja wajib selamat dan harus membantu memudahkan kerja-kerja lebih 950 ATC di Malaysia.

Penambahbaikan sistem ini telah diberi kepada SELEX secara “tender rundingan tertutup”, yang menyukarkan pemilihan sistem terbaik melalui proses bidaan kompetitif.

ATC di NATCC Lapangan Terbang Subang telah menerima latihan dalam fasa kedua MIP2 sejak September 2011. Kami difahamkan wujud banyak kecacatan dan kekurangan yang dikenalpasti ATC-ATC ini, yang seharusnya diperbetul sebelum sistem Human Machine Interface (HMI) digunapakai. (Lampiran 1)

Namun kami difahamkan SELEX gagal melaksanakan permintaan tersebut.

Berdasarkan dokumen yang ada dalam tangan kami, sistem HMI ini telah beroperasi sejak 13 Disember 2011. Namun sistem tersebut mengalami pelbagai masalah sejurus bermula operasi, yang menyebabkan keselamatan kesemua penerbangan dalam ruang udara Malaysia pada waktu itu terjejas. Para pengawal trafik udara HMI tidak stabil dengan banyak kelemahan, langsung menyebabkan Pengarah NATCC menghantar satu memo kepada semua pengawal trafik udara, membangkitkan isu “inconsistency in cleared flight level”.

Sepucuk surat yang ditandatangani sebelas orang, yang termasuk timbalan-timbalan pengarah pengawal trafik udara di NATCC bertarikh 4 Januari 2012 telah dihantar kepada Pengarah NATCC untuk menyuarakan rasa kecewa mereka terhadap ketiadaan maklum balas dari pihak berkuasa tentang kecacatan-kecacatan dan kekurangan-kekurangan dalam MIP2. (Lampiran 2)

Pegawai-pegawai tersebut turut menyatakan peningkatan tekanan yang dialami para pengawal trafik udara akibat masalah-masalah yang timbul dari MIP2. Mereka mendesak HMI digantikan dengan sistem yang dahulu, yang mereka anggap lebih boleh dipercayai.

SELEX, yang merupakan sebahagian dari kumpulan Finmeccanica Spa dari Itali, terbabit dalam pelbagai dakwaan rasuah di Itali, Cyprus, Panama dan Namibia. SELEX memiliki 30 peratus AAT, manakala Tirai Variasi Sdn Bhd memiliki 50 peratus dan baki 20 peratus dimiliki Tahap Harmoni Sdn Bhd. Pemilik Tirai Variasi adalah Dato’ Zolkipli bin Abdul dan Ikhwan Hafiz bin Jamaluddin, manakala Tahap Harmoni dimiliki Dato’ Mohamed bin Munip dan Datin Puteh binti Mohamed.

Cukup jelas dari dokumen-dokumen yang cukup memeranjatkan ini bahawa ruang udara Malaysia dan penerbangan-penerbangan di dalamnya mungkin berada dalam keadaan bahaya. Kami dengan ini mendesak Kementerian Pengangkutan dan Jabatan Penerbangan Awam (DCA) untuk:

a) Menjawab pertuduhan-pertuduhan di atas secepat mungkin. Surat pertanyaan berkaitan isu ini telah dihantar kepada DCA dan Kementerian Pengangkutan. Adakah pihak DCA mengeluarkan sijil penyiapan praktikal (certificate of practical completion) sebelum SELEX dan AAT memperbaiki kecacatan-kecacatan yang telah dikesan?

b) Memperinci masalah-masalah yang dihadapi sistem kawalan trafik udara negara yang meletakkan penerbangan-penerbangan dalam ruang udara Malaysia dalam bahaya. DCA harus mengesyorkan rakyat Malaysia bahawa tahap keselamatan sedia ada mencukupi dengan mengadakan satu audit bebas, yang wajib dilaksanakan pihak International Civil Aviation Organization (ICAO), yang kemudiannya akan diserah kepada semua ahli-ahli Parlimen.

c) Perjelas dan berikan sebab mengapa AAT dan SELEX telah diberi kontrak sebanyak RM280 juta untuk membangunkan MATSMP Improvement Project (MIP) ini.

Kontroversi ini, yang merupakan sebuah lagi kes bidaan tidak kompetitif dan tender rundingan terus telah membelakangkan keselamatan negara dan rakyat Malaysia, seharusnya mendesak kita melaksanakan reformasi parlimen yang membolehkan wujudnya jawatankuasa tetap suatu desakan yang tidak boleh ditolak.

Kami sekali lagi menyatakan perlunya diwujudkan suatu jawatankuasa tetap parlimen bagi perolehan pertahanan termasuk isu kawalan udara, seperti jawatankuasa-jawatankuasa keselamatan negara dan perkhidmatan tentera di Amerika Syarikat.

Kenyataan Media
8 Jun 2012

Nurul Izzah Anwar
Ahli Parlimen Lembah Pantai, merangkap
Naib Presiden KEADILAN

Tian Chua
Ahli Parlimen Batu, merangkap
Naib Presiden KEADILAN

N Surendren
Naib Presiden KEADILAN

JPJ Pon Pandai Buat Lawak High Class .. Cis Sungguh


Ada tak diantara pembaca blog ciput wa ni boleh explain apa makna lawak yang baru dibuat oleh JPJ ni ? 

3 Pilihan yang diberikan 

  1. Terima secara percuma
  2. Bayar pada harga tertinggi
  3. Tolak tawaran 


Terima secara percuma atas kapasiti apa ? Katanya kelayakan yang diberikan kepadanya oleh kerajaan ?.. wohh .. kalau gitu. Ada ke selama ni semua menteri yang ada dalam kerajaaan memang layak untuk diberikan plat secara percuma? Tak pernah wa dengar pon .. 

Kalau dah memang nak bagi percuma, atas alasan apa plak dia nak tolak? Option apa namanya gini? Dah katanya (ikut laporan) pihak dia memohon pada JPJ, then JPJ dah bagi free, lepas tu ada plak option untuk menolak tawaran free tu ..gila ke hape?

Then, kalo dah memang dari awal nak bagi free, cemana harga bidaan tu boleh timbul ? Haiyaaa ... makin pening laa dengan gelagat orang orang dari planet zebulun ni.. 

Sepatutnya, kena ada satu peraturan yang jelas, tak kira siapa pon dia, tetap kena bayar kerana ini adalah sumber pendapatan kerajaan. Ini jelas pembaziran dari segi pendapatan kerana jika sekiranya ingin berikan juga secara percuma, JPJ sepatutnya memberikan nombor yang berada diluar bidaan sebagai contoh WWW731 yang hanya bernilai RM200. 

Jika statusnya sebagai menteri adalah sebab mengapa beliau diberikan no. pendaftaran secara percuma, pastikan semua menteri juga turut mendapat keistimewaan yang sama, termasuk juga Sultan, Ketua Ketua Menteri, Menteri Menteri Besar & Yang Dipertua Negeri, jadi tidak lagi timbul cerita sebagaimana isu WWW1 yang heboh diperkatakan sebelum ni.

Nota : Sultan kena bayar, menteri dapat percuma .. perghhhh.. lu pikir le sendiri

Panas : Beli Wakil Rakyat - Kasi Pecah La Cepat

Ahli Parlimen Shah Alam Khalid Samad hari ini mendedahkan rakaman audio dan gambar didakwa cubaan membeli wakil rakyat PKR dengan harga RM2 juta oleh BN, melalui sebuah NGO.


"Kita akan dedahkan keseluruhan video ini pada Selasa depan.

"Sama ada di Parlimen atau di pejabat saya. Kita tunggulah," katanya pada sidang media di pejabatnya di Shah Alam petang ini.

Menurut Khalid, video penuh tersebut berdurasi selama tiga jam.

Tetapi hanya rakaman statik dan audio empat minit sahaja didedahkan hari ini.

Berdasarkan gambar yang ditayangkan kepada pemberita, kelihatan lima orang individu - dua wakil ahli parlimen, dua wakil NGO dan seorang pemandu.

"Video yang kita tunjukkan hari ini membuktikan bahawa usaha untuk membeli ahli parlimen memang berlaku.

"Video ini sudah setahun lebih...antara hujung Oktober 2010 atau pertengahan 2011. Kita dedahkan sekarang sebab dah dekat dengan pilihan raya," katanya lagi.

Perbualan rakaman tersebut antaranya berbunyi:

Wakil ahli parlimen PKR: "Saya terus terang OK... Itu (RM) 2 juta tak berapa cukuplah."

Wakil NGO: "Empat batang kayu saja... (ketawa)."

Khalid berkata, beliau difahamkan terhadap 15 orang disenaraikan untuk dibeli.

Sebelum ini, beberapa anggota Pakatan Rakyat keluar parti dan memilih menjadi wakil rakyat bebas


==========================

Amacam ?
Kasi pecah laaa ..
Jangan kasi can
Ini semua bebetul haramjadah
Semua macam anjing
Langsung takde keikhlasan dalam perjuangan..

Khalid Samad jangan tunggu lagi
Takde masa untuk teka teki 
Orang orang gini kasi humban dulu
Jangan bagi peluang bertanding PRU

Jangan sampai kes Perak berulang

Kalau dia kata takde niat untuk melompat ..
Apsal hantar wakil untuk berunding ?
Ini cerita dont play play bhai
betul betul sialan ..



Thursday, June 7, 2012

Apa Nak Diharap Komen Muhyiddin .. Entahkan Berani, Entahkan Tidak ~!!



Laa .. dia bukan taknak ulas
tapi sebab dia memang tak tau nak jawab
nanti sekali dia komen
ternampak lah kejanggalan ayat jawapannya
kah kah kah kah 

weyh ..luorang gi tanya dia pasal isu berat berat gini
mana terangkat rahang dia nak menjawab
terkancing sekali dengan gusi gusi
almaklum .. sembab ..
kah kah kah kah kah 

Luorang kena le tau dari awal
mamat ni memang terbimbing
siapa yang membimbing .. ?
apanama .. apanama .. apanama ??
kah kah kah kah kah

Si jangan le desak dia kekuat
dah dia tak terjawab tu .. nak buat cemana
dia hanyalah rubber stamp ..
master of puppet .. alias transistor buruk
kah kah kah kah 

master dia belum bukak mulut ..
cemana dia nak start cakap
kalo dia mendahului master
nanti akan dicop derhaka dan mudah lupa
alamat terlepas le chance nak jadi no 1
kah kah kah kah kah



Negeri Bawah PR Bebas Rasuah, Negeri Bawah BN ??




4 NEGERI PAKATAN RAKYAT BERSIH TANPA RASUAH...

YB. Dato’ Seri Haji Abdul Hadi Awang melahirkan rasa syukur kepada Allah kerana PAS telah berjaya mempertahankan pemerintahan negeri Kedah selama tiga tahun serta sanggup menempuh segala kesusahan dan kepayahan untuk mengelak segala tohmahan dari pihak pembangkang.

“Kita berjaya memimpin negeri Kedah selama tiga tahun dengan membuktikan pemerintahan sebuah kerajaan yang bersih tanpa rasuah. Selain itu, negeri Pulau Pinang, Kelantan dan Selangor juga kita isytiharkan sebagai negeri bersih tanpa rasuah.

“Pemerintahan PAS adalah berdasarkan ajaran Islam, bersih dari amalan rasuah dan tiada pemisah antara agama dan politik kerana Islam mengajar politik sebahagian agama yang ada perhitungan dosa dan pahala.” Katanya semasa Forum Kemasyarakatan sempena Sambutan Tiga Tahun Kedah Sejahtera dekat Stadium Darulaman.

Beliau yang juga Ahli Parlimen Marang menegaskan, manusia tidak boleh menentukan ahli syurga dan neraka kerana yang menentukan hal itu hanya Allah.

Katanya lagi, Nabi Muhammad bukan sahaja mengajar sembahyang, puasa, menunaikan zakat dan haji, malah baginda turut menunjukkan contoh yang terbaik untuk mentadbir negera dengan betul dan adil kerana ada perhitungan dosa dan pahala di akhirat kelak.

“Pemerintahan di empat negeri Pakatan Rakyat (PR) telah berjaya memperkenalkan ajaran Islam dan menjadikan politik sebagai sebahagian daripada ajarannya dalam masa yang sama mengajar orang Islam mengamalkan politik Islam.

“Saya rasa umat Islam sendiri tidak faham dan telah meninggalkan ajaran ini dalam politik sebagai tali yang mengikat ajaran Islam telah dirungkai dan dirombak.

“Apabila dirombak dan dirungkai ajaran berkait hukum dan pemerintahan, orang-orang Islam akan berselerak dan simpulan ajaran Islam ialah sembahyang.

“Hari ini ajaran berkait dengan pemerintah politik Islam diabaikan dan masyarakat Islam jadi hanyut.

“Penjajah sudah lama pergi tetapi orang Islam hilang jati diri dan kekuatan dalam amalan politik yang diamalkan pemimpin Islam dalam negara Islam termasuklah di Malaysia pada hari ini yang masih mengamalkan politik zaman penjajah.

“Kita mempunyai tanggungjawab yang besar untuk mengembalikan fahaman orang Islam kepada politik Islam yang sebenar.” Jelasnya.

Tambah beliau lagi, rakyat kini hanya faham projek-projek dan pembangunan yang perlu dilaksanakan namun ada rakyat yang tidak faham ia adalah adat kepada sesiapa yang memerintah tidak kiralah dari parti komunis sekalipun.

Yahudi Israel juga menyediakan pembangunan dan kemudahan untuk rakyatnya tetapi yang perlu difahami ialah menunaikan amanah kepada rakyat dan menguruskan harta rakyat dengan betul.

Sumber

Isu Video Bersih 3.0 KDN - Mengesahkan Keraguan Pada Panel Penyiasatan Oleh Hanif



Tugas utama Hishammuddin sebagai Menteri Dalam Negeri adalah untuk memberi sokongan padu kepada penyiasatan Suhakan terhadap Bersih 3.0 dan membubarkan panel penyiasatan Hanif

Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Hussein telah membuat pengumuman bahawa satu kompilasi video perhimpunan Bersih 3.0 akan dinaik muat kedalam laman sesawang Kementerian Dalam Negeri untuk tontonan umum untuk memberikan peluang kepada orang ramai untuk melihat apa yang telah terjadi semasa perhimpunan itu.

Katanya: “Dengan rakaman video ini, orang awam boleh membuat keputusan mereka berdasarkan fakta dan bukanlah menggunakan pertimbangan yang lain.”

Ini merupakan satu perkembangan yang sememangnya buruk selepas Bersih 3.0 dengan kempen fitnah dan tohmahan yang telah dilancarkan oleh Barisan Nasional terhadap Pakatan Rakyat selepas 28 April, seperti dokumentari 30 minit yang bertajuk “Bersih 3.0 Itu Kotor” yang telah disiarkan dalam saluran TV1 pada Ahad, 13 Mei yang telah menimbulkan kemarahan ratusan ribu rakyat Malaysia yang telah berhimpun secara aman di Kuala Lumpur sebagai menyahut seruan Bersih 3.0 untuk proses pilihanraya yang bersih.

Tugas utama Hishammuddin sebagai Menteri Dalam Negeri bukanlah entiti yang patut dituduh mahupun yang patut menghakimi, tetapi yang seharusnya memberi sokongan padu kepada penyiasatan yang saksama dan kredibel berhubung dengan apa yang benar-benar telah berlaku dalam perhimpunan Bersih 3.0 dan untuk menangani apa yang telah berlaku yang telah mencemari peristiwa bersejarah ini yang memperlihatkan keberdayaan rakyat Malaysia tanpa mengira kaum, agama, kawasan, kelas, umur dan jantina dalam satu pergerakan nasional yang diselubung insiden-insiden keganasan merentas kakitangan polis, wakil media dan peserta perhimpunan yang telah menjadi mangsa serangan pada hari itu.

Apa yang patut Hishammuddin lakukan adalah untuk memberi sokongan padu kepada penyiasatan Suhakan terhadap Bersih 3.0 dan membubarkan panel penyiasatan Hanif sekarang kerana dua daripada enam ahli panel tersebut iaitu, bekas Ketua Hakim Sabah dan Sarawak Tan Sri Steve Shim dan Pengurus Besar Hal Ehwal Korporat Petronas Datuk Medan Abdullah telah menarik diri daripada keahlian panel itu daripada melancarkan ‘perang video’ untuk menyokong video versi kerajaan dan teori konspirasi mengenai apa yang telah berlaku pada 28 April.

Kehendak Hishammuddin untuk menaik muat kompilasi video berhubung dengan apa yang telah berlaku pada 28 April hanya mengesahkan keraguan objektif sebenar panel penyiasatan Hanif iaitu untuk mengeluarkan keputusan yang boleh dipadankan dengan skrip kerajaan terutamanya apabila Hanif sendiri satu contoh bukti yang menyokong dakwaan yang melulu dan tidak munasabah oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak bahawa perhimpunan Bersih 3.0 adalah percubaan oleh pihak pembangkang untuk menggulingkan kerajaan.

Saya bersetuju penuh dengan Pesuruhjaya Suhakam Muhammad Sha’ani Abdullah yang telah berkata tindakan Hishammuddin dalam menaik muat kompilasi video Bersih 3.0 adalah bertentangan dengan hasrat kerajaan untuk menubuhkan panel Hanif kerana ia akan dilihat sebagai tekanan untuk mempengaruhi proses penyiasatan dan penemuan penyiasatan tersebut.

Dua hari yang lepas, Hanif telah berkata panelnya telah ditunjukkan lebih daripada 43 minit rakaman video perhimpunan 28 April daripada 73 jam klip video yang sedia ada.

Jika Hishammuddin bersedia untuk membenarkan orang awam membuat keputusan sendiri mengenai apa yang telah benar-benar berlaku dalam perhimpunan Bersih 3.0, adakah beliau bersedia untuk menaik muat kesemua 73 jam klip video Bersih 3.0?

Bagaimana Hishammuddin boleh memberi keyakinan kepada orang awam akan tugasnya sebagai Menteri Dalam Negeri yang adil dan apabila beliau sendiri belum bersedia untuk memberi sokongan dan komitmen terhadap penyiasatan yang saksama dan kredibel seperti penyiasatan Suhakam daripada penyiasatan Hanif?

Sebagai langkah permulaan, adakah Hishammuddin bersedia untuk mengundur diri daripada kempen fitnah dan tohmahan yang telah dilancarkan terhadap perhimpunan Bersih 3.0 dan memberi laluan kepada penyiasatan yang neutral, saksa dan kredibel oleh pihak Suhakam untuk menjalankan tugasnya?

*Kenyataan media oleh Lim Kit Siang di Ibu Pejabat DAP Kebangsaan, Kuala Lumpur pada hari Rabu, 6hb Jun 2012 pada jam 12 tengahari

PAS Bersama DAP Vs Ameno Junjung MCA


Nak terang cemana lagi ni weyh ?
Siapa memperkuda dan diperkuda ?
Lihatlah, bacalah dan fikirlah ..
Jangan biarkan hidup luorang diselubungi ... machaiii
kah kah kah kah kah

Bertam Nite - Apa Punya Ghaflaaaa



Wa terlepas berita sejak semalam dan tak tahu menahu pasal kes Bertam Nite yang digembar gemburkan hari ni. Tapi itu takleh nak dijadikan alasan untuk kekal tak tahu. So wa buat le blogwalking samada dari kem PR mahupun blog blog chai ameno. 

Apa yang wa nampak dekat sini cuma ada satu penafian rasmi yang dikeluarkan dari pihak Parti Keadilan berhubung isu yang terkait.

KEPALA BATAS 6 Jun: Ketua Cabang KEADILAN Kepala Batas, Abdul Latif Abdullah memberitahu, jawatankuasa program ‘Bertam Nite 2012′ terdiri daripada mereka yang dibawa dari luar Cabang Kepala Batas dan tiada kaitan langsung dengan cabang tersebut khasnya dan KEADILAN amnya.

“Saya tegaskan bahawa tidak wujud KEADILAN Bertam di dalam struktur parti, yang ada adalah pimpinan pusat, pimpinan negeri, pimpinan cabang dan pimpinan ranting,” katanya dalam kenyataan.

Beliau menjelaskan demikian berhubung program ‘Bertam Nite 2012′ yang berlangsung di Kompleks Sukan MPSP Bertam, dekat sini Ahad lalu yang menjadi kontroversi dengan adanya persembahan tarian menyerupai K-Pop.

Sehubungan itu, Abdul Latif berharap orang ramai tidak lagi terkeliru dan dikelirukan oleh mereka yang mempunyai agenda tersendiri di Parlimen Kepala Batas.

Beliau bagi pihak Cabang Kepala Batas memohon maaf kepada seluruh pendokong Pakatan Rakyat khususnya kepada warga Kepala Batas.

“KEADILAN Cabang dan seluruh penyokong PR di Kepala Batas masih tetap berada dalam semangat juang yang tinggi bagi meneruskan agenda Pakatan Rakyat menuju Putrajaya,” kata beliau. Sumber

=============

Terus terang je bhai, penafian gini langsung tak mencerminkan apa apa sebab the damage has been done.

Langsung takde keterangan, cemana TPM1, Mansor yang berada dalam majlis tu takleh nak handle atau tegur on the dot. Sebagai orang yang ada autoriti dalam kerajaan negeri Pulau Pinang tak seharusnya dia membenarkan perkara itu berlanjutan sehingga tamat. Sudah sepatutnya dia sedar bahawa isu ni akan menjadi bola tanggung yang memang ditunggu tunggu oleh musuh buat pukulan smash.

Sorry bhai .. kalau ada alasan, biar konkrit .. jangan perbodohkan orang yang menyokong .. itu dah kira penghinaan pemikiran.

Surat permohonan maaf yang dikeluarkan oleh pihak penganjur pula macam 'ada tak menambah, takde tak berkurang'..



Ni lagi satu penyakit ..Ello.. setahu wa, biar apa pon ras dan budaya yang ada dalam Malaysia ni, takde satu pon yang setuju pertunjukan tu sebagai pertunjukan tarian tradisional.. tradisional pala hotak hangpa kalau dah separuh bogel gitu..

Kalau setakat penjelasan yang ada dari sumber parti dan surat permintaan maaf penganjur ..memang patut pon kalo blogger blogger chai terlompat lompat macam beruk mat yeh, dan wa percaya dengan yakin .. zul kulom tengah senyum sambil kunyah kuaci.

Akhirnya, wa jumpa penjelasan yang lebih kukuh dari blog Anak Sungai Derhaka ..

Dari apa yang dijelaskan oleh Tuan Johari Kassim, beliau terkejut dengan apa yang dipersembahkan oleh penari-penari yang ditaja oleh Public Pavilion Holding Sdn. Bhd kerana tidak langsung dimaklumkan akan adanya tarian sebegitu akan dipersembahkan dalam majlis itu oleh pihak penaja.


Menurut Tuan Haji Johari, individu yang mahu menaja persembahan tersebut bukanlah diminta untuk menaja tetapi individu tersebut yang telah bersungguh-sungguh mahu menaja.


Yakin dengan keikhlasan individu tersebut beliau menerima tawaran dari individu yang mewakili Public Pavilion Holding Sdn. Bhd. itu.


Setelah tarian dihentikan Haji Johari telah naik ke pentas bagi memohon maaf bagi pihak penganjur atas tarian yang tidak sepatutnya dipersembahkan di situ pada malam itu.


Dan beliau juga telah meminta pihak penaja menukar persembahan kumpulan yang ditaja mereka itu.


Penyelaras KADUN Bertam, Saudara Asrol juga memberikan jawapan yang sama iaitu tarian tersebut bukanlah antara tarian yang telah dijanjikan oleh pihak penaja. Baca lanjut dari sumber


========================

Nota :  Kepada Ketua Cabang Keadilan Kepala Batas, setakat nak lepas tengkuk kata ini semua ejen luar dan takde kena mengena dengan Keadilan .. wa harap lu kaji balik laa kedudukan lu ..kenyataan lu langsung tak membantu. 

Gini aje ke level pemikiran seorang ketua cabang ? Hit N Run ? Lebih baik lu belajar lagi cara cara nak meneliti sesuatu isu sebelum keluarkan apa apa kenyataan - wa sarankan lu angkat Anak Sungai Derhaka jadi sifu - amacam ? itu lebih baik dari lu sekadar berlepas tangan dan tuduh yang bukan bukan pada orang sendiri. Apa barang lu ni ??

Wednesday, June 6, 2012

Aaaa .. Free ? kah kah kah kah

Liow: I got my number plate free of charge - Sumber


Selepas beberapa hari dok balik tirai
sebab tak dapat nak jawab isu beli no. plat
tetiba mamat ni ngan eksyen isytihar
nombor plat yang jadi kepunyaanya tu
tak perlu disebarluaskan isunya
dek kerana beliau dapat dengan kadar percuma
wuhaiiii .. terlopong wa
kah kah kah kah 

Pasai apa plak boleh jadi free ?
ada hubungan istimewa ke dengan JPJ ?
ada back to back agreement ke ?
ada sponsor dari memana kot?
berbuih la lu nak menjawab
kah kah kah kah kah

Kalau dia kata ada korum sponsor
makna SPRM kena siasat
mana boleh tetiba dapat free
RM24, 200 tu skit ke kalo nak sesuka je bagi ?
kalo isu kek pon SPRM tungganglanggang kejar
ini plak sejumlah wang yang besar ..
gaji purata rakyat Malaysia setahun tu ..
perghhh ...

Apa yang pasti .. inche liow dah korek lubang sendiri
tak payah nak susah susah debik
macamana orang yang semacam beliau boleh dapat free
sedangkan Sultan Johor pon kena bayar setengah juta
apa lebihnya beliau untuk dapat percuma ??
mampoih mca ..
kah kah kah kah

Tuesday, June 5, 2012

Belasungkawa: Ada Apa Dengan Yasmin Hunwick ??

Entri ni wa off topic dan nak share satu cerita yang tengah hangat diperkatakan dalam net, khususnya twitter dan instagram. Cerita ni berkenaan dengan seorang gadis yang sebenarnya pada hari ini hanya tinggal nama dan kenangan pada kenalan dan sanak saudaranya.

Siapa Yasmin Hunwick dan kenapa tetiba namanya jadi trending di twitter??

Difahamkan gadis ini mempunyai hobi bermain twitter seperti gadis-gadis lain. Apa yang membuatkan ramai yang ingin tahu ialah arwah telah memuatkan satu gambar buku yang bertajuk 7 Malam Pertama Di Alam Kubur pada hari dia meninggal dunia.


Dalam satu post yang lain sebelum ini, arwah juga menceritakan sesuatu yang berkaitan dengan mimpinya. Boleh baca dengan lebih lanjut tulisan tentang cerita ini dari blog beliau - Mimpi ngeri


Dan ini adalah laporan kemalangan yang melibatkan arwah yang berlaku tidak berapa lama selepas post post diatas.

LANGKAWI: Tiga remaja perempuan maut dalam kemalangan membabitkan sebuah motosikal dan sebuah van di simpang lampu isyarat Lebuhraya Kuah di sini, tengah malam tadi.

Pegawai Penyiasat Polis Trafik Langkawi Insp Fairus Mohd Ghazi berkata ketiga-tiga mangsa iaitu Yasmin Suhari, 17, Nor Hazwani Mansor, 16, dan Nur Afipah Aaina Ridzuan, 19, berasal dari Kuah dan merupakan pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan Mahsuri di sini. 

"Mereka yang menaiki sebuah motosikal dari arah lampu isyarat Sungai Menghulu bertembung dengan sebuah van dari arah Batu Asah di simpang berkenaan kira-kira jam 12 tengah malam tadi," katanya hari ini. 

Katanya ketiga-tiga mangsa mengalami cedera parah di bahagian kepala dan meninggal dunia di tempat kejadian.


Mayat mereka dibawa ke Hospital Langkawi untuk bedah siasat sebelum dituntut keluarga masing-masing hari ini, manakala enam orang yang menaiki van tidak mengalami sebarang kecederaan. - Bernama 5/6/2012

Erm .. dan kiriman kiriman yang berkaitan ..






Berikut ialah sedikit maklumat tentang arwahyarhamah...
(dikutip terus dari blog)

Nama Sebenar : Yasmin Johan Eusoffe
Nama Samaran : Yasmin J Hunwick
Tarikh Lahir : 22.2.1995
Asal : Georgetown, Penang
Menetap : Langkawi, Kedah
Status : Yang pasti aku tak kahwin lagi
Seorang yang : periang, tidak suka perkara remeh-temeh, suka berkawan, agak kasar, open minded, pendiam pada mula berkawan tapi akan mula menggila kemudian, pemain piano, catur, arimathical, cheerleader.
Tinggi : 164 cm
Berat : 43.2 kg
Blog : http://www.misschronicz.blogspot.com/
Ciri-Ciri Fizikal : Sangat kurus, berdarah kacukan Melayu-Inggeris

Nota :

  • Semuanya berkemungkinan dan mungkin ajal dan postnya tidak berkaitan sama sekali
  • Wa selalu dengar cerita tentang manusia yang seakan tahu bahawa mereka akan pergi meninggalkan dunia yang fana ini, tapi cerita tentang Yasmin Hunwick ini adalah yang 'live' dan terakam.
  • Alfatihah dan sama sama kita doakan yang terbaik buat Allahyarhamah ..

hrmmmm


PANAS: UncleSeekers & Blogger Ameno Mula Serang Rahman Palil



Zelmey (klik) ada maklum kat aku yang si Rahman Palil ini kedekut tahi hidung masin. Duit orang duit dia, duit dia duit dia! Camc*bai punyer perangai!

Aku lebih tertarik dengan satu isu lama yang kononnya dia terlibat dalam kes pembelian tanah arwah Sosilawati. Betul atau ianya satu fitnah?

1.Panaaass…! Yb Rahman Palil Memang Ada Deal Beli Tanah Batu Feringgi Dari Sosilawati Harga RM29 Juta..? (sumber)

2.Suspens! Rahman Palil & Suhaimi Ibrahim "Pernah" Deal Jual Beli Tanah Dengan Suspek Utama Pembunuhan Sosilawati…? (sumber)

3.Latest Info!! Benarkah Rahman Palil Suruh Secretary Call Yb Kapar Jangan Dedahkan Dokumen Tanah Dengan Sosilawati...? (sumber)

Bro Rahman, aku tak kenal dan tak pernah jumpa lu. Lu pun tak kenal wa. Tapi tetiba nak buat cerita pasal lu plak! Hu hu...Ceciter sikit pasal isu diatas!

Lu kata dah tak nak bertanding lagi tapi apa pasal sibuk melobi? Muka tak malu!

Sumber : Blog Uncleseekers



PANAS: Blogger Chai Ameno Dah Mula Angkat Bendera Putih

Foto : Screenshot dari blogger chai ameno yang seperti biasa .. malas nak bagi kredit

weyh .. apa cerita ?
dah nampak ura ura nak ke parit ke ?
dah terbayang baham tanah ke ?
dah mula rasa tak keruan ke ?
kah kah kah kah kah

Biasa la tu ..
wa bajet, kalo tak merajuk ....
mesti sebab dah tak berapa masyukk..
kah kah kah kah kah

err .. taknak celoteh bebanyak
tak mendatangkan pekdah
luorang ada atau idak ..
ameno mesti ditumbangkan .. yiehaaaa

Monday, June 4, 2012

BN Atau PR Yang Bakal Bertindak Diluar Demokrasi Jika Kalah ?


KLUANG 4 Jun - Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein tidak menolak kemungkinan pembangkang akan mencetuskan huru-hara jika mereka tewas dalam pilihan raya umum ke-13.

"Apabila mereka sanggup memperalat dan memperkuda pelajar, tidak mustahil sekiranya pilihan raya umum tidak memihak mereka, mereka sanggup menghuru- harakan jalanan di atas nama hak, di atas nama kebebasan atau di atas nama hak asasi. Saya tidak tolak kemungkinan perkara ini berlaku," katanya hari ini.

Hishammuddin yang juga Anggota Parlimen Semberong berkata demikian kepada pemberita selepas melakukan tinjauan mesra di Taman Sri Lambak di sini. - BERNAMA.

=================

PAS telah menyertai pilihanraya sejak dari bermulanya sistem demokrasi berpilihanraya di Malaya sehingga ke hari ini. Dalam tempoh itu memang diketahui umum bahawa PAS tidak pernah waima sekali pun memegang tampuk pemerintahan persekutuan, melainkan ketika menjadi parti komponen BN satu ketika dulu. Walaupun berkali kali kalah dalam PRU sebelum ini, belum pernah PAS menyeru supaya ahlinya merusuh dijalanraya. Bermakna kenyataan diatas tidak relevan untuk PAS.

DAP juga menyertai pilihanraya sezaman dengan PAS dan parti itu juga langsung tidak pernah merasa untuk bergelar kerajaan yang memerintah diperingkat pusat. DAP juga tewas diperingkat menguasai majoriti Parlimen secara berturut turut sehingga ke hari ini. Tidak juga berlaku apa yang dikatakan rusuhan seperti yang dikatakan oleh menteri kdn ni. So, kenyataan itu juga tidak relevan.

PKR pula menyertai pilihanraya bermula dari 1999 sebagai PKN,dan telah berjuang untuk menempatkan diri dalam pentadbiran persekutuan sebanyak 3 kali PRU termasuk setelah penggabungan dengan PRM. Berbanding dengan rakan rakan politik didalam Pakatan Rakyat, PKR merupakan parti yang termuda namun ia juga diresapi dengan semangat demokrasi yang tinggi apabila menerima kekalahan dalam PRU tanpa menimbulkan apa apa kekacauan kepada sistem keselamatan negara.

Begitu juga dengan sepakatan yang pernah terbina seperti Gagasan Rakyat, Angkatan Perpaduan Ummah, Barisan Alternatif dan yang terkini Pakatan Rakyat, belum pernah ada tercetusnya gerakan subversif seperti yang diperkatakan, biarpun kalah dalam 12 pusingan PRU kerana ianya dianggotai oleh parti parti yang sudah biasa dengan terma kekalahan dan masih percaya untuk berjuang dalam landasan demokrasi.

Ironinya, jika Hishamuddin maksudkan Pakatan Rakyat yang akan mencetuskan huru hara jika kalah dalam PRU nanti, maka itu adalah perkara yang sangat dangkal kerana BN sangat lemah ketika terjadinya pengharaman umno satu ketika dulu sehinggakan APU berasa amat yakin untuk menerajui kerajaan persekutuan dan menobatkan tengku Razaleigh sebagai PM yang baru namun ternyata jangkaan tersebut meleset kerana peranan media yang dimainkan menjelang hari pilihanraya.

Dengan ketiadaan media baru seperti hari ini, serangan jahat yang dibuat keatas Ku Li ketika itu memang tidak dapat ditepis oleh APU dan hanya berpuas hati dengan kejatuhan Kelantan. Apakah APU merusuh dan mengadakan huru hara jalanan walhal kemenangan sangat dekat dirasa oleh penyokong penyokongnya dan cara kemenangan itu dirampas adalah dengan jalan yang amat busuk ?? Bahkan tidak. Sebabnya mereka mereka ini sangat tinggi semangat demokrasinya biarpun keinginan untuk menjatuhkan BN amat menebal.

Namun, jika sekiranya, ditakdirkan kerajaan yang memerintah selepas PRU 13 nanti adalah terdiri dari kem Pakatan Rakyat, maka mungkin benarlah telahan yang dibuat oleh Dr. M, Muhyiddin & Hishamuddin sendiri.

BN tidak pernah seumur hayatnya menjadi pembangkang diperingkat persekutuan, jadi tidak mustahil mereka mereka inilah orang orang yang tidak dapat menerima kenyataan andai pihak mereka kalah dalam pilihanraya.

Memandangkan aksi aksi ganas dari pihak BN telah pun bermula sejak dari sebelum pilihanraya, maka tidak mustahil aksi barbarik ini akan diteruskan jika mereka gagal untuk menguasai parlimen.

Justeru, sudah bersediakah BN untuk menerima kekalahan secara orang yang bertamaddun memandangkan presidennya sendiri pernah mengeluarkan kata kata akan mempertahankan Putrajaya sehingga titisan darah yang terakhir ?


Realiti Media Di Malaysia - Lucu Tapi Benar



Beginilah gaya kebebasan media di Msia yg diilhamkan oleh Sdr Luq Kpg Baru :

"SITUASI SEBENAR : Seorang nenek pegi kedai beli ubi, tiba-tiba dilanggar beca lalu mati di tempat kejadian." 

HEADLINE AKHBAR :

Harian Metro : "Hangat! Nenek mati dengan ubi di tangan."

Buletin Utama : "Jangan politikkan isu nenek dilanggar beca."

Utusan Malaysia : "Nenek mati dilanggar beca satu propaganda pembangkang?"

Harakah : "Kami tiada beca."

Obefiend : "Nenek meleis mati. Aku suka vodka."

Twitter @NajibRazak : "Nenek sanggup mati kerana ubi, menunjukkan ubi 1Malaysia berkualiti dan digemari rakyat!"

Blog Melayu paranoid : "Salah satu agenda Freemason dan Illuminati untuk menghapuskan bangsa melayu adalah dengan melanggar nenek-nenek melayu dengan beca."

Majlis Fatwa : "Keraguan sijil halal ubi mungkin punca nenek mati dilanggar beca."

Papagomo : "Kantoi! Azmin Ali bersubahat melanggar nenek UMNO dengan beca."

Ibrahim Ali : "Sampai bila kita nak tengok nenek-nenek Melayu mati dilanggar beca akibat ubi orang Cina dan India? Melayu perlu bangun menentang!"

Pancaindera : "Kisah nenek dilanggar beca diabadikan dalam filem terbaru David Teo, Beca Gangster."

Mastika : "Misteri penarik beca: temubual eksklusif dengan hantu ubi."

Samy Vellu : "Beca tak bayar tol dicari"

Sumber Facebook

Nota: Memandangkan ini hasil cetusan orang lain, wa tak berniat nak tokok tambah, walaupun terasa gak nak edit & masukkan beberapa nama lagi .. errr.. luorang kalo nak .. tambah sendiri la .. kah kah kah kah

Facebook Update Yang Menyentak Jiwa ..


Foto yang menunujukkan kaum tiong hawa juga tidak ketinggalan apabila mereka  turut serta dalam Perhimpunan Hijau yang diadakan di Kedah baru baru ni. 

Melihatkan kepada komen komen kat bawah ni, entah kenapa, bulu tengkok wa meremang remang. Serius. Kenapa chai ameno taknak celik celik dikala kaum tiong hwa semakin peka kepada hala tuju negara. ?? 

Mereka tujukan protes ini kepada MCA, parti terbesar yang mewakili kaum mereka sejak dari merdeka, kenapa chai mca tak nampak pon cakap, cina sama cina pon nak gaduh? 

Dan persoalan yang lebih penting, kenapa chai chai ameno yang ada bin dan binti dihujung nama memasing, begitu benci kepada ulama, sanggup melabelkan ulama dengan berbagai bagai gelaran, bercakap seolah olah orang yang takde pegangan sedangkan dalam masa yang sama, kaum tiong hwa pula bangkit untuk mempertahankan tok guru dan hukum hudud ?






Nota : Satu tinju tepat pada muka MCA dan jika momentum ini kekal sehingga PRU13 dan mungkin selepasnya, mungkin MCA perlu memikirkan kembali halatujunya dalam politik negara. Berubah atau dikuburkan.


Sensasi : Foto Yang Paling Wanted Di Pulau Pinang


Haiya .. itu Penang Chief Minister sudah bikin wa punya hati banyak panas.. apsal dia takmo kasi tau dia punya troops mau kasi lawat itu banjir punya mangsa? Haiya, wa boleh bagi free satu dozen maa .. tak payah wa rugi banyak banyak mau iklan maa .. itu macam punya personaliti, gerenti wa punya kasut ada laku satu kontena punya .. kah kah kah kah






Tarak hal .. perkara sudah berlaku, apa mau bikin .. sudah talak lezeki.. cuma lain kali wa harap itu CM boleh kasi tau wa awal awal .. boleh bikin bisnes .. manyak hao liao .~!!

Nota : Apa pon tafsiran luorang, bagi wa .. LGE dah membuktikan beliau benar benar dari golongan rakyat. Bukan dari kalangan bangsawan yang jijik untuk memijak lumpur dan selut.

Foto LGE ini juga adalah foto ke 2 paling win bagi wa selepas foto ayah chik (TGHHadi) menyelamatkan mangsa lemas ketika sedang beriadah di Pantai Rusila.


Dalam usia 63 tahun, Presiden PAS Tuan Guru Dato’ Seri Abdul Hadi Awang masih gagah dan pantas untuk menyelamatkan seorang pengunjung yang lemas di Pantai Rusila, Marang. Kejadian berlaku pada hari Ahad, 14 Februari 2010.

Pada yang masih belum tahu tentang perkara ni .. sila baca terus dari sumber

Sunday, June 3, 2012

‘Wasatiyah’ Najib hanya mainan di bibir- Anwar

KUALA LUMPUR 3 Jun: Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, konsep kesederhanaan atau wasatiyah yang dianjurkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak hanya sekadar ‘mainan di bibir’.

Sedangkan dalam realiti sebenar, kata beliau, rasuah dan penyelewengan wang rakyat tetap berlaku dalam pentadbiran negara.

“Wasatiyyah juga tidak ada pada akhlak dan peradaban kepimpinan negara."

“Pecah amanah, ambil hak orang lain, putar belit fakta, tidak adil dalam pentadbiran, undang-undang yang berpihak juga mencemarkan negara,”  jelasnya semasa menyampaikan tazkirah Maghrib di surau Sembilang Pantai, Seberang Jaya, Permatang Pauh, semalam.

Katanya, ia tidak jauh berbeza dengan konsep ‘Islam Hadhari’ yang dipelopori Tun Abdullah Ahmad Badawi ketika menjadi perdana menteri.

“Islam Hadhari juga menjadi mainan bibir tanpa ada pelaksanaan yang dapat memberi manfaat kepada umat Islam. Ia hanya setakat penyedap kata.

“Manakala Wasatiyyah tidak dipraktikkan dalam kepimpinan. Polis boleh ganas, tendang dan terajang rakyat dengan kejam,” katanya merujuk kepada keganasan polis semasa himpunan Bersih 28 April lalu.

Tambahnya lagi, apabila Wasatiyyah yang menjadi tuntutan tidak dipraktikkan, bukan saja negara akan celaru dan kucar-kacir, rakyat juga menjadi mangsa kejelekan pemerintah.

Sumber


Weyh .. Luorang Sudah Goyang Ke ?? kah kah kah


Memang la betul PAS tak mampu bersendirian untuk ke Putrajaya
Siapa pulak yang pernah kata PAS pergi bersendirian ? Ameno ?
kah kah kah kah 

Ameno bersendirian ke selama ni ?
Kalau takde Sarawak & Sabah, jangan katakan ameno ..
gerombolan pon dah lama padam ..
kah kah kah kah kah

Kebelakangan ni ketara betul ameno-gerombolan nak lagakan Pakatan rakyat eh
Apsal ? Telo dah termasuk ke ? weyh ..

PAS pernah lead pembangkang di Parlimen ketika almarhum Ust Fadzil
PAS pernah lead Perak walaupun bukan majoriti ..
Ini realiti politik .. dan bukan cobaan ..dont play play

Sebab realiti di Malaysia, kita masih ada Yang Dipertuan Agong
Bila Perak jatuh ke tangan PR, Sultan menentukan siapa yang boleh jadi MB
Begitu juga tugas YDP Agong, jika PR dapat menumbangkan gerombolan nanti

Ini semua PAS maklum, DAP maklum dan PKR juga maklum
Yang tak faham cuma gerombolan ..
Hingga sanggup me'natang'kan Sultan bila Idris tak terpilih jadi MB
Yang diperkudakan yang wa nampak cuma ameno
Bagi kat Gerakan jadi ketua, walaupun ameno lebih autoriti di PP
kah kah kah kah kah 

Apa pun wa suka la bila ada perkataan 'kagum' dengan PAS
Cumanya ahli PAS tak termakan dengan 'kagum' tu
Sebab dah masak ngan cara gerombolan - ameno
Telunjuk lurus kelingking berkait .. a.k.a lidah biawak
kah kah kah kah kah

Nota: Himpunan hijau 'cuma dihadiri oleh 5 ribu orang' je .. apsal luorang takut ? kah kah kah kah

Apa Hal Pulak Dengan Singapura Ni ..



Singapura : Rakyat negara ini semakin kaya, dimana lebih ramai menjadi jutawan tahun lepas sebaris dengan China dan India, menurut Kumpulan Perundingan Boston.

17 dari 100 isi rumah di Singapura adalah jutawan, lapor Bloomberg semalam.

Ia adalah kenaikan 14% ke 188,000 keluarga, iaitu nisbah tertinggi isi rumah menjadi jutawan dalam laporan tahunan pengurusan kekayaan ke 12, yang mengkaji 63 pasaran diseluruh dunia.

==================

Wa bangkang laporan Bloomberg ni dan terpaksa memilih untuk tidak bersetuju dengan serta merta.

Sebab Singapura diperintah oleh PAP

Mana boleh maju sampai gitu sekali

Sepatutnya laporan tu kena bandingkan dengan Malaysia, bukan China & India

Sebab Malaysia, taraf pendidikannya lebih maju dari US dan Europe

Sebab Malaysia diperintah oleh BN

Sebab Malaysia diperintah oleh ramai menteri menteri jutawan

Dan sebab paling utama, BN kata .. hanya puak dia je boleh jamin kemajuan ...

kah kah kah kah kah kah 

Nota : Malaysia Boreh
 

Sama Sama Mendebik

Web / Blog PAS

Turut Mendebik

Sembang Je La

Site Info

free counters

Site Resources

Debik Karmic Copyright © 2011-12 Karmic Contact: Email To Karmic