Saturday, August 11, 2012

Rakyat Asing Umpama Alien Yang Menguasai Ekonomi SabahSaudara Pengarang,

SURAT ini saya tulis kerana keinsafan dan kekesalan sendiri di atas bangsa dan rakyat Sabah sendiri. Kita harus tanya pada diri sendiri, Kenapa... Kenapa... Kenapa boleh begitu?

Lihat sahajalah di sekeliling kita dari Bandaraya Kota Kinabalu hingga lah ke pekan kecil seperti Kiulu dan Pitas. Kita dikuasai oleh 'Aliens' iaitu satu panggilan untuk mereka oleh orang tempatan.

Warga Pakistan dengan perniagaan kedai Runcit, bagaikan cendawan yang tumbur dengan cepat dan banyak akibat dengan kesuburan tanah Sabah itu; bangsa Bugis dengan pernigaan Bas Mini, Bengkel, Kedai Tayar, Kedai Dobi, Pendawaian Elektrik rumah, tukang paip; dan bangsa Filipina dengan rokok haram dan sektor pembinaan.

Persoalannya di sini, kenapakah bangsa luar ini boleh mengambil alih semua perniagaan dari orang tempatan? Jawapannya mungkin orang tempatan malas, malu, bongkak dan hanya tahu hidup senang; tidak sanggup bersusah payah; tambahan pula suka menyalahkan warga asing yang rajin berusaha ini.

Wahai rakyat sejati Sabah, Kita harus bangun sekarang. Ayuh! tinggalkan bantal busuk dan mimpi buruk. Berjuang dan bersainglah dengan mereka kerana jika terus menghela liur basi, tanah tumpah darah kamu bakal diambil alih oleh semua 'Alien' ini.

Pihak Kerajaan juga mesti tegas dalam soal ini, terutamanya dalam soal perniagaan Kedai Runcit, Bas mini, bengkel, pendawaian eletrik kerana semua ini memerlukan lesen perniagaan yang seharusnya dimiliki orang tempatan.

Persoalannya, kenapa semua 'Alien' ini boleh mendapat lesen berniaga? Jawapannya senang sahaja bah, pakai nama orang tempatan bah. Lepas itu boleh bah terus berniaga, bayar mereka duit kopi sahaja.

Oleh sebab itu pihak berkuasa tempatan dan kerajaan negeri mesti mengubal satu undang-undang yang menghalang orang luar ini mengunakan orang tempatan untuk mendapatkan lesen perniagaan itu.

Kerajaan mesti perketatkan pengeluaran lesen perniagaan seperti membuat pemeriksaan mengejut di tempat perniagaan itu, demi memastikan hanya peniaga tempatan yang sah sahaja dibenarkan menjalankan pernigaan itu.

Walaupun cadangan ini sememangnya rumit dan tidak pratikal, tetapi demi kepentingan orang tempatan dan hak-hak orang Sabah, kerajaan mesti melaksanakannya.

Jika tidak, kita tunggu sehingga kita jadi pegemis sendiri di negeri kita sendiri nanti. Ketika itu barulah kita menyesal. Bagi rakyat tempatan pula, mestilah berubah sikap, daripada sekarang. Jangan biarkan keturunan cucu cicit kita nanti menjadi pengemis di negeri sendiri.

Salam Hormat,

MOHD DANIAL ADULLLAH

Sumber : Sabahkini

Peringatan Untuk Semua Ahli Ahli Dan Penyokong PASAhli PAS, Teliti Arahan Al - Quran

Al-Quran ialah kalam Allah yang diturunkan oleh Allah SWT kepada nabi Muhammad SAW. Ia adalah mukjizat yang kekal hingga hari qiamat. Quran sahaja yang masih kekal dan segar, segala mukjizat nabi SAW yang lain, kita tidak sempat melihat. Tetapi al-Quran ia kekal sampai hari kiamat. Kerana ini adalah janji Allah di dalam al-Quran.

Maksud firman Allah SWT

“Sesungguhnya kami telah turunkan al-Zikr (al-Quran), dan sesungguhnya kami yang memeliharanya”.

Semoga Allah menggolongkan kita sebagai pejuang Islam berminat untuk membaca al-Quran dan meneliti kandungannya. Kemudian digolongkan pula sebagai golongan yang memelihara al-Quran dan Al Quran pula memelihara kita. Kita mengharapkan Allah menjadikan kita di kalangan orang yang mendirikan hukum Allah.

Ketika kita membaca al-Quran kita membayangkan ia adalah panduan hidup kita. Ia juga merupakan perlembagaan parti kita. Sudah tentu kita berbangga kerana yang di baca, telah menjadi rujukan kepada perjuangan kita.

Membaca al-Quran ganjarannya besar di sisi Allah SWT. Sebagaimana firman Allah SWT

“Sesungguhnya orang yang membaca al-Quran, mendirikan sembahyang dan membelanjakan sebahagian dari rezki yang kami kurniakan kepada mereka secara rahsia dan terang-terangan, mereka mengharapkan perniagaan yang tidak pernah rugi, agar Tuhan mencukupkan pahala mereka serta menambahkan mereka dari kurnianya, sesungguhnya dia Maha pengampun dan pembalas” (Surah Fatir, 29-30)

Al-Quran menjadi wajib kepada ahli Pas, terutama yang bertaraf pemimpin dari semua peringkat. Tidak layak kita menamakan diri kita sebagai pejuang Islam jika al-Quran kita tidak membacanya. Sebaik-baiknya al-Quran mesti dibaca disetiap hari, jangan lebih daripada tiga hari kita tidak membaca al-Quran. 

Telahan lagi di bulan Ramadan yang mempunyai hubungan yang rapat dengan al-Quran. Kerana al-Quran diturunkan daripada Lauh Mahfuz ke langit dunia secara sekali gus di dalam bulan Ramadan dan diturunkan kepada nabi Muhammad SAW secara beransur-ansur selama 23 tahun. Tiga belas tahun di Makkah, ayat yang ditekankan ialah ayat Aqidah. Manakala di Madinah selama 10 tahun ayat yang berhubung kait dengan susun atur kehidupan bermasyarakat dan bernegara.

Banyak kelebihan yang diberikan oleh Allah kepada hambanya yang membaca al-Quran. Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud

“Siapa yang membaca satu huruf dari kitab Allah, dicatat baginya satu kebajikan. Dan setiap kebajikan dilipat gandakan menjadi sepuluh. Aku tidak mengatakan Alif Lam Mim itu satu huruf, tetapi alif satu huruf, lam satu huruf dan mim satu huruf”

Bacalah al-Quran kerana ia akan memberi syafaat di akhirat. Sebagai sabda Rasulullah SAW

“Bacalah al-Quran, kelak dihari qiamat ia akan mensyafaatkan tuannya”

Berkata Saidina Ali karramallahuwajhah siapa yang membaca al-Quran sedang ia berdiri di dalam sembahyang, maka baginya atas setiap huruf seratus kebajikan. Siapa yang membacanya sedang ia duduk di dalam sembahyang , maka atas setiap huruf lima puluh kebajikan. Siapa yang membacanya sedang ia berada di luar sembahyang dalam keadaan bersuci, maka baginya atas setiap huruf dua puluh lima kebajikan. Siapa yang membacanya sedang ia berada di dalam keadaan tiada bersuci , maka baginya atas setiap huruf sepuluh kebajikan.

Sebagai pejuang agama Allah mesti ada kelainan daripada orang lain ketika mengadap al-Quran. Kita memaca, bukan sekadar membaca, tetapi mesti teliti dengan baik dan menyerap di dalam hati. Sedikit yang kita membaca sambil merenung dan memahami maksudnya adalah lebih baik daripada membaca tanpa merenung dan memahaminya.

Apabila kita membaca al-Quran, maka hendaklah kita teliti, fahamkan dan renungkan tiap-tiap ayat al-Quran. Perhatikan setiap ayat yang mengandungi perintah Allah, atau larangannya, janjinya dan ancamannya. Selepas itu kita renungkan diri, keluarga kita adakah kita patuh dengan perintah itu dan menjauhi larangannya pula.

Jika kita membaca ayat berhubung dengan hijab dan pakaian seorang muslimah di dalam surah al-Nur. Kita segera muhasabah, adakah isteri dan anak-anak kita membalut aurat atau menutup aurat. Kalau hanya balut aurat segera betulkan keadaan supaya tidak mendatangkan fitnah kepada Pas, kerana ini adalah pandangan pertama orang kepada ahli dan pimpinan Pas. 

Tidak ada makna jika kita gagal menyerap ayat ini di dalam rumah tangga kita, walaupun kita bergegar untuk menegakkan al-Quran, sedangkan di dalam rumah tangga kita gagal menyerapkan penghayatan al-Quran.

Adakah kita percaya dan yakin dengan janji tuhan serta ancamannya? Jika memang ada , maka segeralah memuji Allah dan mensyukurinya, kerana yang demikian itu berlaku dengan taufik dan pertolongannya. Oleh itu hendaklah kita istiqamah melakukannya tanpa jemu.

Tetapi jika kita merasakan diri kita tidak patuh kepada perintah Allah dan tidak menjauhi larangannya, maka segeralah kita memohon keampunan kepada Allah dan bertaubatlah kepadanya kerana kesalahan kita. Sesudah itu hendaklah berazam untuk mematuhi perintahnya serta menjauhi larangannya.

Jika kita membaca ayat-ayat yang menyebut tentang musuh-musuh Allah dari kaum yang tidak beriman dengan menyebut sifat yang buruk itu, segera kita muhasabah diri kita, adakah kita tergolong dengan ciri yang disebut. Jika ada, terus bertaubat kepada Allah.

Berkata Imam Hasan Basri Rahimahullah, orang yang terdahulu dari kamu menganggap bahawa lambaran al-Quran sebagai surah yang dikirim Allah kepada mereka, maka mereka pun cuba menelitinya di waktu malam supaya mereka dapat menjalankan perintahnya di waktu siang kelak.

Membesarkan Allah serta berlaku khusyuk dan khudhuk ketika membaca al-Quran adalah sifat orang mukmin yang sebenarnya. Manakala sifat lalai, keras hati, sentiasa lupa dan kurang memerhatikan ketika membaca al-Quran adalah sifat orang yang membelakangkan al-Quran, keyakinannya hampir tidak ada, hatinya kosong dari hakikat mengenal Allah dan mengenal kalam Allah.

Seperti firman Allah SWT

“Tidakkah mereka mahu memperhatikan isi al-Quran, ataukah hati mereka terkunci” (Muhammad, 24)

Mudah-mudahan Allah memelihara kita sekalian dari kelakuan tersebut, dan dia melindungi kita dari semua jenis bala dan bahaya.

- Ustaz Idris Ahmad

Friday, August 10, 2012

PR Dah Ready Ke Nak Tangkis Peluru Emas Najib ??


Oleh kerana tarikh pilihanraya hanya Tuhan dan Perdana Menteri saja yang tahu, maka kita tidak dapat pastikan apakah serangan-serangan UMNO-BN terhadap Pakatan Rakyat akhir-akhir ini sudah sampai ke tahap desperado.

Tetapi corak serangan mereka sejak akhir-akhir ini merupakan petunjuk bahawa kempen politik UMNO-BN sudah memasuki fasa-fasa akhir sebelum semboyan pilihanraya dibunyikan.

Dengan bermacam projek dan pakej-pakej bantuan kewangan kepada rakyat, seharusnya Najib Razak akan lebih yakin dengan kesan politik dan populariti dirinya dan UMNO-BN. Tetapi kelihatan kesan yang didambakkan itu tidak mencukupi untuk beliau bubar Parlimen.

Tidak seperti Pakatan Rakyat yang ingin memerintah dengan adil dan telus, kemenangan bagi PR pastinya sukar diurus kerana kesedaran atas dasar pertanggungjawaban. PR enggan mempalitkan diri dengan rasuah, salah guna kuasa serta menyelewengkan wang rakyat untuk dijadikan gula-gula politik.

Ini berlaku sebaliknya bagi UMNO-BN, kerana kemenangan bagi mereka bermakna kuasa dan wang, maka mudah untuk jentera politik bergerak. Justeru, apa saja yang boleh dilakukan oleh BN untuk menang, pasti mereka akan lakukan.

Serangan perkauman UMNO

Maka dilaksanakan serangan politik desperado yang berbaur perkauman dan sentimen agama. Hinggalah apa yang terjadi baru-baru ini di mana media utama UMNO, iaitu Utusan Malaysia, tergamak menggunakan ungkapan guru agama untuk menyebar kebencian ke atas DAP yang memperjuangkan politik bersih, anti-rasuah dan peluang saksama.

Ungkapan itu dijadikan seperti fatwa untuk menutup minda orang Melayu. Bagi Utusan, apa pun asas ungkapan itu sudah tidak penting. Bagi Utusan, matlamat menghalalkan cara walau mereka berkokok sebagai juara Islam kononnya.

Malah sebelum isu ini timbul, memori hitam 13 Mei juga telah digunakan oleh juak-juak UMNO untuk berkempen. Ini tidaklah menghairankan kerana hingga hari ini, Najib Razak masih tidak menyahut cabaran Lim Kit Siang untuk berikrar bahawa jika PR mengambil alih Putrajaya, BN akan menghormati keputusan itu.

Motif semua serangan ini mempunyai pelbagai maksud dan tujuannya. Tetapi apa yang lebih utama adalah, dengan serangan ini perhatian rakyat dan juga Pakatan Rakyat akan teralih. Kita akan kelam-kabut bertahan hingga lupa taktik lama UMNO iaitu,  pecah dan perintah.

Dalam Pakatan Rakyat sibuk bertahan, UMNO dengan licik akan menekan rakyat termasuk memanipulasi parti-parti dalam Pakatan Rakyat. Taktik mereka mudah saja – hentam dan fitnah DAP, pujuk dan kelirukan PAS, dan serang Ketua Umum PKR Anwar Ibrahim yang bakal memimpin kerajaan baru.

UMNO dan BN pastinya akan melakukan perkara-perkara yang mungkin tidak pernah terduga oleh kita bahawa mereka akan melakukannya. Namun, jika ia benar-benar berlaku, adakah itu noktah perjuangan PR?

UMNO-BN halalkan apa saja cara untuk menang

Sungguhpun Najib bukan Perdana Menteri yang dipilih melalui pilihanraya (beliau hanya mengambilalih selepas Adbullah Ahmad Badawi meletak jawatan pada 2009), jangan sesekali kita memandang rendah pada kemampuan politik manipulasi Najib.

Dalam situasi UMNO yang amat terdesak ini (bayangkan untuk kali pertama sejak 1955, UMNO bakal ditolak rakyat dalam PRU akan datang), mungkin ada beberapa perkara luar biasa boleh beliau lakukan kerana lojiknya ada.

Antara perkara silap mata paling memukau yang mungkin dilakukan oleh Najib adalah:

1.      Najib dan BN yang selama ini meminggirkan Kelantan yang diterajui PAS sejak 1990, tiba-tiba akan menurut apa sahaja kehendak Kelantan. Negeri Cik Siti Wan Kembang itu mungkin mendapat royalti minyak yang dituntutnya selama ini. Sama ada ini membolehkan UMNO merampas semula Kelantan, setidak-tidaknya ia akan dijadikan propaganda untuk menunjukkan kebaikan pentadbiran Najib kepada seluruh rakyat Malaysia sebagai ‘Janji ditepati’.

2.      Kerajaan Persekutuan yang sebelum ini tidak mempedulikan masalah rakyat Sabah dihimpit kebanjiran pendatang asing tanpa izin sejak lebih 20 tahun lalu, tiba-tiba akan menubuhkan Suruhanjaya Diraja untuk menyelesaikan masalah utama di negeri bawah bayu itu. Ini untuk memastikan tiada lagi Ahli Parlimen atau ADUN UMNO-BN akan lompat dan bekerjasama dengan PR yang telah berjanji untuk menyelesaikan masalah itu jika diberi mandat memerintah Sabah. Ia juga ubat mujarab untuk mengubati luka hati rakyat Sabah yang selama ini dipinggirkan oleh Putrajaya.

3.      UMNO Johor mungkin dibenarkan melaksanakan hukum hudud (versi mentah UMNO) atau setidak-tidaknya dijanjikan untuk membuat pelaksanaan. Tindakan desperado ini mungkin dilihat oleh UMNO mampu membeli jiwa orang Melayu dan melembutkan hati penyokong PAS yang sedang bangkit di Johor. Tambahan pula MCA semakin ghairah menghina dan mengutuk hukum hudud.

4.      Loji nadir bumi Lynas di Pahang mungkin ditutup dan lesen pelabur akan dibatalkan. Walaupun kerajaan UMNO-BN mungkin rugi berbilion ringgit, ia dapat memastikan penentangan rakyat terhadap BN akan berkurangan.

5.      Yang mungkin mengejutkan tapi tak mustahil, Najib mungkin meniru bulat-bulat idea Buku Jingga termasuk menurunkan harga minyak RON95 dan mengembalikan subsidi untuk rakyat serta membuat pelbagai janji baru.

Adakah rakyat mudah terpedaya?

Ini semua mungkin menjadi peluru emas Najib bagi memastikan sokongan rakyat akan dilantunkan semula kepada UMNO-BN yang semakin tidak disukai oleh rakyat pelbagai kaum.

Sungguhpun semua perkara luar biasa ini mampu dilakukan oleh Najib, rakyat juga semakin sedar bahawa jika rasuah politik dilaksanakan demi untuk menang, kerajaan yang baru dibentuk nanti akan kering kontang perbendaharaannya.

Jika itu berlaku, maka rakyat akan menderita sebaik sahaja selesai PRU apabila pelbagai cukai dan bayaran baru dikenakan untuk memulihkan kewangan negara yang telah dibazirkan dnegan teruknya pada masa ini.

Malah, kegembiraan kerana sedikit wang ringgit ditaburkan UMNO-BN hanya bersifat sementara. Najib amat terdesak untuk mengembalikan kuasa majoriti dua pertiga BN di Parlimen. Selepas berjaya, itu cerita lain.

Peluru emas Najib ini akan menjadi penentu sejauh mana keyakinan rakyat kepada Pakatan Rakyat. Sudahkah PR bersedia dengan taktik pecah perintah dan rasuah poilitik UMNO-BN ini? – Roketkini.com


Air di Selangor: Benarkah ada krisis atau SYABAS sembunyi maklumat daripada rakyat?

KUALA LUMPUR 10 OGOS: Selangor sebenarnya tidak mengalami krisis air. Ia hanya dakwaan ciptaan kroni Barisan Nasional, iaitu syarikat air nasional SYABAS serta media kawalan UMNO-BN untuk memperlekehkan kerajaan negeri Pakatan Rakyat Selangor.

Buktinya ialah istilah “krisis air” disebar meluas dalam media arus perdana tetapi sehingga hari ini tidak ada satu bukti pun kononnya Selangor mengalami krisis air.

Malah, sehingga hari ini, memorandum yang telah dihantar oleh Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC) dan Gabungan Menentang Penswastaan Air (CAWP) kepada SYABAS pada 26 Julai lalu masih belum dijawab.

Tuntutan maklumat itu meminta SYABAS supaya:
1-      Maklumat mengenai aliran keluar air mentah dari empangan dan stesen pam
2-      Maklumat aliran air kepada loji rawatan. Ini penting kerana ia akan menjelaskan adakah kita mengalami krisis atau tidak.
3-      Maklumat dari buku log yang disahkan dan maklumat meters yang digunakan untuk memastikan air  yang masuk ke dalam air loji rawatan
4-      Malumat air yang keluar dari loji rawatan kepada sistem pengagihan SYABAS
5-      Bil elektrik bagi loji rawatan
6-      Jumlah bahan kimia yang digunakan untuk merawat air
7-      Bil bayaran SYABAS ke puncak niaga kepada SPLASH dan pihak ABBAS.

Menurut wakil jawatankuasa CAWP, Charles Santiago, untuk membuktikan bahawa wujud krisis air, semua pihak termasuk rakyat Selangor perlu mempunyai akses kepada maklumat mengenai kedudukan air di Selangor.

“Tujuan kita datang pada pagi ini adalah untuk mendapatkan maklumat yang kita mohon tempoh hari tetapi malangnya pihak SYABAS memaklumkan bahawa mereka perlukan kebenaran pihak kerajaan negeri Selangor dan kerjan persekutuan sebelum maklumat diserahkan,” katanya kepada pemberita di luar ibu pejabat SYABAS di Jalan Bukit Pantai di sini semalam.

Menurutnya, ia bukti sikap dolak dalik SYABAS kerana sebelum ini syarikat itu telah menyatakan bahawa mereka akan memberikan semua maklumat yang diminta demi kepentingan ketulusan dan juga demi kepentingan rakyat selangor.

“Dan surat yang diberikan kepada pihak kita hari ini menegaskan bahawa mereka tidak dapat memberikan apa-apa maklumat kepada kita oleh kerana mereka terikat dengan perjanjian konsesi yang telah ditulis beberapa tahun lalu.”

Untuk menyelesaikan perkara ini secara professional, Charles Santiago yang juga Ahli Parlimen Klang berkata, pihaknya mahu membawa isu ini ke mahkamah untuk membuat keputusan bagi mendapatkan maklumat dari pembekal air, termasuk Puncak Niaga, SPLASH, ABBAS  dan SYABAS sendiri.

“Kita akan failkan kes ini di mahkamah minggu depan kerana bagi kita, ini sudah terlalu keterlaluan,  pertama sebab dakwaan mereka mengenai  krisis air di Selangor, jika benar-benar ada krisis air di Selangor, kenapa tiada siapa yang boleh beri maklumat yang munasbah dan benar?

“Mereka kata pihak kita ada krisis, sebenarnya pihak mereka juga ada krisis maklumat kerana sehingga kini tidak siapa yang tahu masalah yang berlaku kerana ketiadaan maklumat lengkap.” kata Santiago. – Roketkini.com


Pairin Kitingan Pulak Mendebik Dr. Mahathir Isu Pendatang SabahMANTAN Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad berkata penentangan terhadap pewarganegaraan pendatang asing di Sabah adalah tidak adil dan berunsur politik.

Menulis di blog hari ini (8 Ogos - pent.), beliau berkata ledakan rakyat Sabah adalah wajar kerana ramai pendatang terbabit telah lama tinggal di negeri ini dan mereka serta anak-anak mereka fasih berbahasa Malaysia.

Katanya, berdasarkan tempoh lamanya mereka telah tinggal di negeri itu dan menguasai bahasa kebangsaan, maka mereka layak menjadi rakyat negara ini dan memperolehi kerakyatan.

Sebagai perbandingan, Dr Mahathir berkata, kerakyatan telah diberikan kepada mereka yang tidak fasih dalam Bahasa Malaysia tetapi telah lama tinggal di Malaysia.

"Jadi mengapa tidak pendatang di Sabah yang memiliki semua kelayakan ini, boleh diterima sebagai warganegara?" soalnya sambil menambah bahawa bantahan terhadap mereka menjadi warganegara, nampaknya ada unsur politik.

Dr Mahathir membuat komen tersebut menjelang lawatan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Abdul Razak ke Sabah hujung minggu ini, di mana beliau juga dijangka mengumumkan terma rujukan bagi suruhanjaya siasatan diraja terhadap pendatang haram yang diberi kerakyatan di Sabah.

Mahathir telah dikaitkan dengan Projek IC panggilan bagi satu dakwaan gerakan memberi kerakyatan kepada pendatang haram untuk tujuan politik, yang bermula pada tahun 1990-an.

Ketika sidang meja bulat Majlis Hak Asasi Negara, Parti Bersatu Sabah (PBS) membentangkan kajian berhubung ledakan rakyat Sabah, yang menunjukkan bahawa pada tahun 2002, lebih 200,000 warga asing meninggalkan Sabah tanpa dokumen.

Bagaimanapun, mereka kembali dengan dokumen yang sah di bawah nama yang berbeza dan memusnahkannya apabila tempohnya tamat, kata ahli Majlis Tertinggi PBS, Dr Chong Eng Leong ketika membentangkan kajian tersebut.- Malaysiakini

===//===

Sementara itu, laporan dari Borneopost pula menyiarkan kenyataan Presiden PBS yang juga merangkap Timbalan Ketua Menteri Sabah, Tan Sri Joseph Pairin Kitingan seperti yang tercatat dibawah,

KOTA KINABALU: Timbalan Ketua Menteri Tan Sri Joseph Pairin Kitingan menyifatkan kenyataan bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad mengenai pendatang tanpa izin (PTI) yang sudah lama menetap di negeri Sabah layak menjadi warganegara sebagai sesuatu yang tidak berlandaskan undang-undang.

Beliau berkata, alasan yang mengatakan bahawa mereka (PTI) sudah lama di sini dan mereka boleh dijadikan sebagai warganegara ini perlu berlandaskan undang-undang.

“Banyak yang kita tahu bahawa satu daripada sebab wujudnya RCI (Suruhanjaya Siasatan Diraja) ini ialah kerana ada tindakan-tindakan yang di luar undang-undang dan ini yang menyebabkan ada antara pendatang asing menjadi warganegara dan pengundi dan terdaftar di dalam buku daftar. Inilah isu-isunya dan bukan kerana mereka dikatakan sudah lama di sini.

Menurut Pairin, PTI tidak ada hak untuk menuntut hak kewarganegaraan kerana mereka tidak mempunyai dokumen yang sah.

“Orang-orang yang ada dokumen, yang ada pas kerja dan yang datang secara sah ini, bila mereka sudah lama di sini (Malaysia), itu ada asasnya mereka boleh memohon sebagai warganegara.

“Tetapi untuk PTI, mereka ini tiada dokumen dan tiada hak untuk menuntut sebagai warganegara kerana tiada asas. Mereka perlu diputihkan terlebih dahulu dan itu sebanya ada program pemutihan.

“Tapi kalau bulat-bulat mengatakan PTI setelah dia berada di sini sekian lama boleh dijadikan warganegara itu bertentangan dengan undang-undang kita.,” katanya kepada pemberita selepas menyumbangkan 500 paket kuih raya kepada Ibu Pejabat Polis Kontinjen Kepayan.

Pairin berkata, pemimpin veteran itu tidak perlu lagi bercakap pasal perkara itu kerana sudah sedia maklum mengapa perkara itu berlaku dan mengapa pendatang tanpa izin boleh masuk ke negeri Sabah.

“Dalam 22 tahun beliau memerintah, usaha untuk membanteras memang tidak mencukupi. Kalau kita mahu mengatakan benar-benar, persepsi rakyat di negeri Sabah ini ialah bahawa beliau tidak mahu menutup jalan orang-orang yang tiada dokumen ini masuk ke negeri Sabah,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas kenyataan Dr Mahathir, yang antara lain mempertahankan peningkatan bilangan pendatang di Sabah dan golongan itu layak diterima sebagai warganegara kerana telah berdekad tinggal di Malaysia dan boleh bertutur dalam bahasa Melayu.

***********

Nota Karmic : Tidak sukar untuk meneka sebab musabab Che Det untuk mewajarkan pemberian kewarganegaraan kepada PATI kerana sebarang usaha untuk menyokong RCI dari beliau adalah umpama menepuk air didalam dulang. 

Che Det adalah orang yang dikatakan menjadi perintis kepada terbukanya pintu kepada PATI secara besar besaran sejak awal 1990an, so mana mungkin beliau bersetuju dengan segala cadangan untuk menyekat pemberian kewarganegaraan kepada PATI sebagaimana yang beliau ungkapkan dalam tulisan terbarunya.

Dengan ini, secara tidak langsung, pekung yang cuba ditutup oleh Che Det telah terbuka dengan sendirinya oleh  Pairin yang juga pemimpin sebuah parti komponen BN. Maka, isu warganegara ekspress ini memang benar dan bukan propaganda pihak lawan sebagaimana yang sering dilabelkan oleh BN sebagai isu politik semata mata.

So, sudah sepatutnya Pairin Kitingan sedar bahawa BN bukan sebuah organisasi yang boleh mengatasi isu yang semakin membarah ini. Beliau sendiri akui, selama 22 tahun memerintah Sabah, para pemimpin senior sebenarnya sudah sedia maklum mengapa perkara itu berlaku dan mengapa pendatang tanpa izin boleh masuk ke negeri Sabah.

Sebabnya mudah, mereka mereka itulah yang dikerah kesana sini untuk dijadikan bidak bidak catur bagi memenangkan BN dalam setiap kali pilihanraya. Satu percaturan yang amat bangsat kerana rela memperjudikan masa depan Malaysia dengan mengimport PATI semata mata untuk kelangsungan kuasa.

Wahai Rakyat Negeri Sabah .. Ini Kali Lah ~!!!


Thursday, August 9, 2012

CIJ Lancar Hari Cegah Siar Internet Selasa DepanPUSAT Kewartawanan Bebas (CIJ) Malaysia akan melancarkan hari cegah siar internet Selasa depan dalam kempen menentang pengenalan 114A, Akta Keterangan yang dikatakan akan mengongkong kebebasan Internet.

Ia bertujuan untuk mewujudkan kesedaran di kalangan pengguna Internet mengenai impak negatif pindaan tersebut terhadap kebebasan bersuara di talian.

Pegawai Eksekutif CIJ, Masjaliza Hamzah, dalam satu kenyataan berkata, matlamatnya adalah untuk warga internet mendesak kerajaan menarik balik pindaan yang diluluskan secara tergesa-gesa bersama dengan beberapa undang-undang lain, dalam sidang Parlimen April lalu dan diwartakan pada 31 Julai.

"Pindaan ini telah menimbulkan kebimbangan banyak pihak seperti peguam, aktivis dan perniagaan berasaskan Internet. Di bawah seksyen itu, seseorang pengguna internet dianggap penerbit mana-mana kandungan dalam talian, melainkan ia dibuktikan sebaliknya.

"Ia juga menjadikan individu dan mereka yang mentadbir, mengendali atau menyediakan ruang untuk forum komuniti dalam talian, blog dan hos perkhidmatan, bertanggungjawab ke atas kandungan yang disiarkan.

"Anggapan bersalah ini bertentangan dengan prinsip asas keadilan, iaitu tidak bersalah sehingga dibuktikan bersalah dan membebankan seseorang yang mungkin tidak mempunyai sumber untuk mempertahankan dirinya di mahkamah," katanya.

Jangkauan luas pindaan tersebut, katanya, akan memberi kesan kepada semua pengguna internet, lamanweb yang menyediakan ruang untuk komen dalam talian, dan mana-mana premis perniagaan yang menyediakan Wi-Fi percuma kepada pelanggan mereka.

Seksyen baru ini telah digubal walaupun pada hakikatnya undang-undang yang sedia ada termasuk Akta Jenayah Komputer 1997, Akta Hasutan 1948, Akta Fitnah 1957, dan Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 telah digunakan untuk menangkap dan mendakwa mereka yang dituduh melakukan fitnah, penipuan dan hasutan melalui talian.

Ia telah dilaporkan oleh peguam hak asasi manusia Edmund Bon bahawa pindaan Seksyen 114A tidak perlu kerana polis boleh mendapatkan bukti dengan cara lain, dan tidak mempertanggungjawabnya terhadap pengendali perkhidmatan itu.

Ahli Parlimen Pakatan Rakyat telah menggesa supaya seksyen itu dibatalkan kerana ia mengongkong media Internet.

Buruk Betul Perangai Petugas DBKL Neyh .. Bikin Malu Sama KompeniPetugas wanita DBKL yang bernama Samsinah kelihatan sedang mengeluarkan surat saman ketika pemunya kenderaan sedang beratur untuk membayar tiket parkir di mesin pembayaran. Malangnya ketika itu, 2 unit mesin pembayaran di kawasan terbabit iaitu sekitar Prima Setapak dalam keadaan tidak berfungsi, dan apabila beberapa pemilik kenderaan cuba bercakap kepada beliau dengan baik, memeranjatkan apabila beliau menjawab dengan nada menjerit "you ingat aku sangat senangkah? Duduk sana tunggu you orang bayar?".

Petugas DBKL ini juga meneruskan sumpah seranah kepada pemilik pemilik kenderaan yang berada disitu dengan mengeluarkan ayat:
"celaka punya orang, bodohkah kamu semua?"
"sohai punya cina"
"tak suka pergi buat report la, babi"
"you ingat you saja ada kamera? saya pun ada" sambil mengeluarkan telefon bimbitnya.

Keterangan foto:

1. Beliau cuba menepis telefon yang cuba merakamkan gambarnya

2. Sedang cuba untuk membuat lawak bodoh .. walaupun kelihatan memang betul betul bodoh

3. Eicewah .. bulan puasa pon tunjuk jari tengah. Sesungguhnya, memang jelas perbuatan ini sangat memalukan badan beruniforn DBKL dan masyarakat Malaysia secara amnya .. cik kak oih .. pakai tudung buat perangai gitu .. ghaflah jingga betul laa perangai.

Nota: Entri ini bukan untuk mengenengahkan isu perkauman sama sekali kerana ia boleh terjadi pada sesiapa pemilik kenderaan pun. Jadi pembaca semua diingatkan supaya tidak mengaitkan isu sensitiviti kaum kat sini. Isunya ialah ..

Petugas ini sangat tidak profesional dalam mengendalikan tugas beliau bila berhadapan dengan orang awam. Etika dan perangai beliau sangat-sangat tidak mencerminkan budaya rakyat Malaysia apatahlagi imej pasukan beruniform. Sungguh memalukan apabila seorang wanita yang bertudung menunjukkan karakter dan mengeluarkan ucapan yang amat bertentangan dengan tatasusila sebagai seorang Islam apatahlagi dalam bulan Ramadhan yang mulia ini.

Meter parkir di kawasan tersebut dalam keadaan dhaif dan mendukacitakan. Hampir kesemua meter yang disediakan tidak dapat berfungsi akibat dari perbuatan vandalisma namun tiada apa apa tindakan dari pihak berkuasa untuk mencegah perbuatan tersebut ataupun memperbaiki mesin mesin meter tersebut.

Sebagaimana yang dikatakan, hampir semua meter parkir disana tidak dapat digunakan, seharusnya beliau menggunakan pertimbangan berbanding terus mengeluarkan saman tanpa menghiraukan kesulitan yang dihadapi oleh pemunya pemunya kenderaan. Kejar KPI ke cik kak oih ??

Sumber Asal - SabahKini

Wednesday, August 8, 2012

PDRM Pon Nak Di Kambing Hitamkan Oleh Najib


Semalam wa terbaca tentang isu bai'ah yang diutarakan oleh PM 1APTB (Apa pon tak bleyh) antara pihak polis dengan kerajaan. 

Sekonyong konyong nya, wa terkasima gak dengan kenyataan tu bila Najib dah sampai peringkat merayu kepada pihak polis untuk terus menyokong kerajaan. Memang satu kenyataan yang berasas jika perkataan itu keluar dari mulut Najib sebagai seorang ketua kerajaan yang mewakili seluruh entiti rakyat Malaysia dan bukannya diatas stand pengerusi BN.

Cuma, ada satu persoalan yang tak leh nak lari dari kepala hotak wa. Apakah tujuan pasukan polis itu diwujudkan sejak dari mula? Bukan ke memang tugas polis untuk sentiasa menjamin keselamatan dan menjaga keharmonian dalam negara dari anasir anasir jenayah? 

Abih tu, logiknya pada pandangan Najib, selama ni apakah tugas hakiki pihak polis? Jadi penanggah kenduri rumah orang kawin ? kah kah kah 

Cakap je la terus terang yang permintaan bai'ah tu hanya menjurus kepada menjaga hegemoni kuasa BN yang dah semakin menyusut.. kan senang gitu .. korner jauh jauh pon, ramai rakyat dah tahu isi hati perut juak juak kuasa dalam negara ni ... hadoiyai .. 

Isunya, kalau pihak polis diarahkan berbai'ah hanya untuk memastikan kedudukan BN tidak terancam, lebih baik le Najib dan kawan kawan dalam BN mewujudkan satu lagi pasukan keselamatan persis askar republikan milik Iraq dulu yang hanya menjurus kepada tugasan menjaga kepentingan parti Baath .. tak gitu??

Lagi satu, wa heran, sampai bila PDRM nak sedar yang gaji mereka itu dibayar dari hasil cukai rakyat. Biarpun berjuta yang ditaburkan oleh kerajaan BN dalam usaha untuk memenangi hati pihak polis, itu semua bukan duit keturunan nenek moyang BN. Duit rakyat le dol .. so .. bai'ah le kerja demi rakyat yang membayar cukai .. bukan untuk puak yang hanya memonopoli hasil mahsul negara untuk terus mengekalkan kepimpinan yang penuh dengan kebobrokan dan kebejatan moral .. sudah sudah le tu weyh ..

Tuesday, August 7, 2012

Panas : BN Kantoi Beri Bantuan BR1M Palsu Di Sabah??Saudara Pengarang,

PERIBAHASA ada menyatakan 'Sudah Jatuh Ditimpa Tangga'. Demikianlah nasib yang telah menimpa dua keluarga suku kaum Murut yang berasal dari Kampung Buntulan, Pensiangan semasa pelancaran program BR1M di kawasan Pendalaman peringkat pertama yang lepas.

Sepertimana yang kita tahu bahwa semua rakyat Malaysia yang berpendapatan kurang daripada RM3,000 adalah layak untuk menerima bantuan RM500 daripada Kerajaan melalui Program Bantuan Rakyat Satu Malaysia (BR1M) dengan syarat permohonan mereka telah ditapis dan dilulus oleh Jabatan Hasil Dalam Negeri yang mengeluar dan mengagihkan pemberian Baucer BR1M 500 itu kepada semua Rakyat Malaysia yang layak.

Berbalik kepada intro cerita kekecewaan ini, dua anggota keluarga suku kaum Murut yang telah mendapat kelulusan dan layak untuk menerima bantuan di bawah program tersebut ialah Juffiry Bin Bakasut (MyKad 910511-12-5159 yang menerima Baucer BR1M RM 500 bernombor siri 1780474 dan Jusliah Bte Bakasut (MyKad 900210-12-6378) Baucar BR1M RM 500 bernombor siri 1780473.

Mereka telah menerima baucer-baucer tersebut dari Pejabat Hasil Dalam Negeri cawangan Nabawan.

Apa yang dianggap 'Pelik dan Aneh' atau sungguh menghairankan ialah apabila kedua dua warga luar kota ini pergi ke Bank Simpanan Nasional, Pekan Keningau untuk menukarkan Baucer tersebut kepada tunai; usaha mereka sia-sia sahaja kerana Kerani atau Juru Wang yang bertugas di kaunter pada hari itu memberi penjelasan bahawa mereka tidak LAYAK!

Dengan rasa tidak putus asa dengan penjelasan itu kedua-dua mereka itu yang disertai bersama-sama dengan bapa mereka terus menuju ke Maybank yang berhampiran untuk tujuan yang sama, tetapi mereka mendapat penjelasan yang sama di waktu berurusan di BSN.

Persoalannya sekarang, mengapakah permohonan bagi kedua-dua warga desa ini dapat diluluskan pada peringkat awalnya dan layak menerima Baucar Tunai BR1M RM 500 setiap seorang tetapi TIDAK diterima oleh pihak institusi kewangan ataupun bank yang dilantik oleh kerajaan untuk membayar tunai kepada setiap pemegang BR1M yang sah itu?

Kejadian yang menimpa kedua-dua warga desa itu amatlah dikesali dan menjadi tanda tanya sebagai Pelik dan Hairan. Seorang Peguam tempatan yang berasal dari Kawasan Pendalaman, Martin Tommy Durasim, juga Ketua Bahagian STAR, Pensiangan, telah menerima aduan daripada kedua warga Desa tersebut dan beliau telah mengambil langkah pertama ini melalui penyiaran perkara yang menghairankan ini ke saluran media untuk berkongsi pendapat bersama -sama orang ramai di luar sana.

Beliau juga berharap agar pihak yang berkenaan dapat menjalankan penyiasatan di atas peristiwa yang telah menghancurkan harapan dua Warga Desa yang telah bersusah payah datang dari kampung terletak jauh terpencil di Pedalaman hanya untuk menerima HAK mereka sebagai Rakyat Malaysia tetapi mereka hanya menerima KEKECEWAAN yang berbunyi “Kamu Tidak Layak Menerima BR1M“.

Salam Hormat,

WARGA DESA PEDALAMAN

Sumber: Sabahkini

===///===

Gila ah BN, kalau dah tak layak, sepatutnya LHDN Keningau awal awal lagi tak perlu keluarkan baucar pada mangsa. Ini satu bentuk penganiayaan kepada golongan yang memerlukan. Beri harapan yang hanya  kemudian tinggal hancur berkecai.

Setelah wa google, jarak antara Pensiangan dan Keningau adalah sejauh 80 km. Ini bermakna, perjalanan pergi balik 2 mangsa yang terlibat yang sejauh 160 km hanyalah satu perkara yang sia sia. 

Sudah pasti dengan bantuan BR1M yang telah dianugerahkan membuat mereka tidak kisah untuk mengeluarkan sedikit perbelanjaan untuk tambang dan perbekalan.

Sudah pasti juga dengan wang dari baucar yang bakal mereka tunaikan sudah diangankan untuk perbelanjaan itu dan ini

Namun apa yang mendukacitakan, setelah tiba ke destinasi, impian mereka untuk menunaikan baucar tersebut musnah apabila mereka diisytiharkan tidak layak untuk menerima bantuan oleh petugas bank yang dilantik.

Jika betul mereka tidak layak, kenapa baucar BR1M itu dikeluarkan atas nama mereka? dan soalan yang paling utama disini, mengapa impian dan harapan mereka yang datang dari pedalaman sewenang wenangnya dipermainkan ??

Majlis Perkahwinan Gay Ini Diadakan Tanpa Ada Apa Apa Halangan


Berita Penuh :


KUALA LUMPUR - Paderi gay rakyat Malaysia yang 'berkahwin' dengan teman lelakinya di New York pada tahun lalu, mengadakan majlis resepsi di sini kelmarin.

Ngeo Boon Lin dan pasangannya, Phineas Newborn III dilaporkan memenuhi janji mereka untuk mengadakan majlis tersebut di tempat kelahirannya di sini.

Kira-kira 200 tetamu termasuk sekumpulan media berbahasa Cina menghadiri majlis tertutup itu yang diadakan di sebuah restoran makanan Cina di sini.

''Kami bersyukur boleh mencipta sejarah Malaysia di sini,'' kata Newborn.

Boon Lin yang berketurunan Cina dan tinggal di Amerika Syarikat (AS) sejak 1998 dikritik pegawai dan pemimpin agama Malaysia apabila dia 'mengahwini' Newborn yang merupakan seorang produser muzikal Broadway pada Ogos tahun lalu.

Boon Lin berkata, penganjuran majlis tersebut merupakan haknya untuk berkongsi kegembiraan dengan orang yang disayanginya di sini.

''Kerajaan dan pemimpin agama konservatif boleh membuat bising tetapi mereka tidak dijemput di sini".

''Saya sedar mengenai perkara sensitif di sini. Saya tidak mendesak perkahwinan gay dibenarkan di Malaysia,'' katanya kepada Associated Press.

Para jemputan ke majlis resepsi tersebut dibawa ke sebuah restoran makanan Cina di Kuala Lumpur itu dan menerima bungkusan coklat serta nota dalam bahasa Cina bermaksud Tuhan sayang gay.

Dua tetamu majlis tersebut mendendangkan lagu popular Endless Love nyanyian Lionel Richie dan Diana Ross manakala seorang penghibur transgender memuji tindakan Boon Lin.

====///====

Cerita asalnya dilaporkan oleh Associated Press. Dalam berita yang dikeluarkan, pasangan songsang ini telah menjemput beberapa wartawan dari media berbahasa cina dan itu tidak menghairankan kerana pasangan tersebut mungkin telah menyenaraipendek siapa yang boleh hadir kemajlis mereka.

Tetapi apa yang wa nak sentuh kat sini, apakah tujuan Utusan Meloya menerbitkan cerita ini? Turut mempromosi ke ? 

Sementara itu, kenapa kerajaan langsung tidak bertindak untuk menangani majlis ni? Kenapa seorang paderi yang memang telah mengaku secara terang terangan merupakan seorang gay, boleh menganjurkan sebuah majlis perkahwinan dalam negara ini secara terbuka ? Apakah kerana mereka bukan dari kalangan orang yang berkecimpung dalam bidang politik ataupun rapat kepada orang politik tertentu maka isu mereka tidak mendatangkan keuntungan kepada kerajaan?

Wahai Ahsang Jati, Perkasa, Pekida, Zul Kulom dan segala Ngo'ks yang kononnya sangat sensitif dengan isu LGBT, sila tunjukkan kemahiran anda berdemo sekarang.. dan langkah pertama, sila tunjukkan solidariti luorang kat depan pejabat Utusan Malaysia yang kelihatan turut mbersekongkol dalam penyebaran berita ini.. ada bran ??
Monday, August 6, 2012

Mungkinkah Satu Suntikan Gergasi Pada FGV Bakal Dibuat Untuk Kembali Memujuk Peneroka Felda ??PETALING JAYA: Biro Peneroka PKR menjangka kerajaan akan membuat suntikan besar-besaran ke atas Felda Global Ventures Holding Bhd (FGV) bagi menarik sokongan pengundi menjelang pilihan raya umum 13.

“Suntikan `gergasi’ itu akan dibuat kerana kerajaan bimbang peneroka Felda akan mengundi pembangkang. Sudah ada tanda-tanda peneroka marah kepada kerajaan kerana FGV hanya indah khabar dari rupa.

“Peneroka marah kerana sejak penyenaraian FGV lebih sebulan lalu, mereka hanya mendapat keuntungan 60 sen bagi seunit saham.

“Pada hari penyenaraian FGV 28 Jun lalu, harga seunit ialah RM4.55, manakala semalam ialah RM5.10. Kadar ini masih rugi kerana peneroka terpaksa membayar pelbagai kos kepada FGV.

“Jika tidak ada suntikan gergasi, peneroka akan marah kerana merasakan mereka telah tertipu,” kata Ketua Biro Peneroka PKR, Suhaimi Said.

Bagaimanapun, Suhaimi berpendapat, FGV jauh panggang dari api untuk menempa keuntungan berikutan keengganan korporat luar negara melabur modal.

`Omong kosong’

Katanya, FGV masih bergantung harap kepada pelaburan tempatan terutama agensi-agensi kerajaan seperti Kumpulan Wang Simpanan Pekerja, Lembaga Tabung Angkatan Tentera dan Lembaga Tabung Haji.

“Tanpa pelaburan asing, FGV sukar untuk mengaut keuntungan dalam jangka panjang. Saya bimbang akan mengalami nasib seperti KUB dan amanah-amanah saham di beberapa negeri yang mengalami kerugian besar.

“Kononnya saham FGV akan menjadi lebih besar dari Facebook nampaknya akan menjadi omong-omong kosong saja,” tambah Suhami.

Seramai 112,635 peneroka Felda di seluruh negara ditawarkan 800 unit saham seorang dengan harga RM4.55 seunit.

Bagaimanapun, penyenaraian FGV ini tanpa pembabitan Koperasi Permodalan Felda Malaysia Berhad (KPF). Manakala beberapa kerajaan negeri turut tidak menyerahkan tanah milik mereka kepada FGV. - FreeMalaysiaToday  

***

Nota Karmic : Adakah wa gembira dengan berita ni ? atau mungkinkah kita ingin bersorak dek kebobrokan kepimpinan yang ditunjukkan oleh para pemimpin negara? Yang tersiratnya adalah hartabenda dan kepunyaan bangsa melayu sedang diperkotak katikkan. Kita boleh dengan pantas menuding dan mempersendakan pakcik makcik di Felda atas keghairahan mereka ketika memikirkan penyenaraian Felda ke bursa saham akan memberi laba yang lumayan pada mereka.

Apatahlagi dengan sejumlah besar dari mereka adalah golongan yang terkenal karat dengan ameno-bn. Sudah pasti pada perkiraan mereka, apa sahaja yang dibawa oleh parti keramat mereka adalah satu tuah yang tidak dapat ditolak. 

Manakala segelintir dari mereka yang awas, tidak mempunyai pilihan selain dari terpaksa mengikut arus lantaran tidak ingin menjadi kera sumbang akibat dipulaukan oleh masyarakat setempat.

Sedangkan, mengikut trend, saham Felda semakin hari semakin menunjukkan indeks menurun dan ketika entri ni ditulis, harganya adalah sekitar RM5.10, iaitu catatan keuntungan sebanyak 60sen dari harga pemula.

Mengikut laporan (rujuk sumber) para peneroka telah diberikan sebanyak 800unit saham yang mana jika mengikut congak mudahnya, mereka mendapat keuntungan atas kertas sebanyak RM480 (800unit x 60sen). Sedangkan yang pastinya, mereka perlu membayar lebih dari jumlah itu untuk kos pengurusan, pinjaman, yuran dan sebagainya sementelah lagi jumlah 800 unit adalah satu amaun yang hampir mustahil untuk diperjual beli (jumlah yang diperlukan adalah 1 lot yang bersamaan dengan 1000 unit).

Biarpun penyenaraian Felda ke bursa saham diiringi dengan paluan propaganda tentang gahnya sebagai kedua terbesar sesudah IPO saham facebook, namun aliran menurun carta keuntungannya mencerminkan sebaliknya. Apakah cukup dengan suntikan dana dari kerajaan untuk terus memastikan saham Felda berdaya saing sedangan sambutannya dari para pelabur kekal dingin?

Apa yang pasti, diakhirnya, sang peneroka juga yang menanggung segala natijahnya lantaran perjanjian dengan bank telah dimeterai, faedahnya perlu dibayar, tanah sudah dipertaruhkan sedangkan tiada jaminan dalam menentukan kelangsungan FGV dalam bursa saham.

Apakah kita bakal menyaksikan satu lagi episod sedih kepada tanah tanah milik melayu ini ? Wallahua'lam

Laman Web Reuters Telah Digodam Dan Dimuatkan Laporan Palsu Tentang Syria


Laman web milik Reuters dilaporkan telah digodam oleh seorang 'hacker' yang setia kepada pemerintahan Basyar Al Assad dan penggodam tersebut telah memuatnaik satu wawancara palsu yang kononnya dibuat antara redaksi Reusters dengan Tentera Pembebasan Syria yang mengaku aka segera menarik balik pasukan penentang kerajaan.

Reuters telah mengesahkan kejadian tersebut melalui akaun twitternya. Selain dari itu, pihak Reuters juga melaporkan bahawa penggodam itu turut memuatnaik berita yang menggambarkan para pejuang pemisah memiliki kemudahan senjata kimia.Dikhabarkan, beberapa jam setelah aktiviti penggodaman itu dikesan, Reuters masih lagi bertungkus lumus dalam proses pembaikan dan mengemaskini lamannya. Mereka juga turut meningkatkan ciri ciri keselamatan untuk mengelakkan laman itu kembali diterobos dengan berita berita palsu oleh pihak penggodam.

Syria, sebagaimana yang kita ketahui ketika ini sedang dalam suasana kacau bilau dan seringkali berlaku aksi keganasan. Pihak pemerintah Syria telah berulang ulang kali melakukan usaha untuk memesongkan perhatian awam agar tidak mendapat akses kepada kejadian sebenar yang berlaku di sana. Bahkan, mereka juga dilaporkan telah membayar seorang wartawan untuk membuat laporan palsu berkaitan peristiwa yang terjadi di Syria. Pelbagai usaha yang mereka laksanakan termasuk membekukan akses internet selama 40 minit, baru baru ini.

Sumber - Venturebeat

Sunday, August 5, 2012

Gempar : Lelaki Terjun Dari Pesawat Yang Sedang Bergerak Di MiriMiri: Seorang lelaki mengambil keputusan nekad dengan melompat keluar dari pintu kecemasan pesawat Air Asia ketika ia sedang bergerak untuk memulakan penerbangan sekitar jam 7.30 malam tadi.

Akibat dari perbuatan lelaki yang berusia 24 tahun itu, beberapa penerbangan di Lapangan Terbang Miri telah tertangguh sehingga tengah malam tadi. Beliau juga dipercayai merupakan salah seorang pekerja syarikat Air Asia yang sedang bercuti dan hanya dikenali dengan nama Chong dan mendaftar masuk untuk penerbangan ke Kuala Lumpur bersama teman wanitanya.

Sebab dan tujuan yang mendorong beliau berbuat demikian masih tidak diketahui.

Menurut krew yang sedang bertugas, mereka tidak sempat untuk menghalang lelaki itu dari membuka pintu kecemasan dan melompat keluar semasa pesawat itu sedang bergerak ke landasan untuk memulakan penerbangan. Bagaimanapun hampir pasti, lelaki itu (Chong) bakal berhadapan dengan tindakan undang undang . - Borneo Post

Jawapan Yang Amat Memberansangkan Oleh Lajim Ukin Dan Wilfred Bumburing Isu SabahGELOMBANG kebangkitan rakyat Sabah tidak lagi dapat ditahan-tahan, apatah lagi dengan wujud gerakan Pakatan Perubahan Sabah dan Angkatan Perubahan Sabah (APS) yang kedua-duanya menyokong Pakatan Rakyat.

Malah, penggerak APS, Datuk Seri Panglima Wilfred Bumburing mengisytihar keluar BN keluar manakala peneraju PPS, Datuk Seri Panglima Lajim Ukin meletak semua jawatan dalam Umno. Editor Suara Keadilan (SK), Fazallah Pit menemu bual mereka secara berasingan bagi menyelongkar isi hati mereka.
Temu bual dengan Lajim Ukin:SK : Apakah agenda sebenar Pakatan Perubahan Sabah (PPPS)?

LAJIM : Oleh kerana masa ini kita tidak ada parti berdaftar, maka kita tubuhkan PPS. Dengan tujuan kita berjuang bersama-sama pembangkang sama ada dari Semenanjung atau Sabah. Kita sama-sama pertahankan hak-hak orang Sabah

Pakatan sedemikian akan mendokong perjuangan KEADILAN, PAS, DAP atau parti-parti pembangkang di Sabah. Kita memikir untuk mendaftar parti baru tetapi sudah banyak parti yang didaftarkan. Difahamkan Sabah ada lebih 10 parti yang mengemukakan pendaftaran tetapi belum lulus.

Jika parti-parti tersebut lulus, kita akan menimbangkan parti mana pilihan kita dan kita akan terajui bersama.

SK : Bagaimanakah senario sebenar gelombang kebangkitan rakyat di Sabah?

LAJIM : Sambutan rakyat Sabah cukup memberangsangkan. Saya mendapat maklum balas dari rakan-rakan di peringkat akar umbi bahawa rakyat pelbagai kaum inginkan perubahan. Terutamanya perubahan status kerajaan. Mereka ingin sebuah kerajaan baru ditubuhkan di Sabah selepas Pilihan Raya Umum (PRU) akan datang dan dapat bertindak ke atas isu-isu yang amat menakutkan rakyat Sabah

SK : Isu apakah yang menghantui rakyat hingga mahu menukar kerajaan sedia ada?

LAJIM : Isu utama adalah pendatang tanpa izin yang berleluasa. Tidak ada tindakan konkrit oleh kerajaan pusat. Ini kuasa kerajaan pusat. Oleh itu, kita harap kerajaan pusat berubah (dalam PRU).

Dengan kerjasama kerajaan pusat baru, satu Suruhanjaya DiRaja perlu dibentuk untuk menyiasat kehadiran pendatang tanpa izin, termasuk pengeluaran kad pengenalan palsu atau diragui.

Kedua masalah pembangunan. Sabah masih ketinggalan jauh dalam semua aspek berbanding Semenanjung. Kita akan suarakan masalah ini sama ada oleh PPS atau Angkatan Perubahan Sabah (APS) dan kerajaan pusat (yang baru) ambil perhatian serius mengenai masalah itu.

Begitu juga segi agihan peruntukan prasarana luar bandar, pendidikan, kesihatan dan lain-lain yang masih ketinggalan jauh berbanding Semenanjung. Kita tidak cemburu. Tetapi kita telah puluhan tahun merdeka bersama-sama persekutuan, jadi tidak boleh ditinggalkan.

SK : Bagaimana perubahan kerajaan boleh berlaku ketika terlalu ramai pendatang tanpa izin diberi kad pengenalan dan boleh mengundi?

LAJIM : Seluruh rakyat asal Sabah yang menjadi pengundi 800,000 orang. Jika semua turun mengundi, walaupun ada pertambahan (pengundi hantu) tetap tidak mengatasi pengundi asal Sabah. Orang asal Sabah perlu turun mengundi sehingga 80 peratus.

SK : Mengapakah PPS dan APS tidak bergabung?

LAJIM : Itu satu identiti, PPS diketuai Bumiputera beragama Islam (manakala) APS untuk Bumiputera bukan Islam. Kita buat supaya ada persefahaman dan hala tuju masing-masing yang bermatlamat bekerjasama dengan Pakatan.

Rakyat Sabah tertanya-tanya mengapa apabila hampir PRU, baru kerajaan Persekutuan umum siasat IC palsu?

Itulah yang mengecewakan rakyat Sabah. Di saat-saat akhir baru ada penubuhan Suruhanjaya DiRaja, pengumuman air dan sebagainya. Kenapa sekarang? Bukan 10 atau 20 tahun lepas. Kita merdeka sudah lebih 50 tahun. Sabah dan Sarawak sama-sama membentuk Malaysia pada 16 September 1963.

SK : Ada pihak mempertikai mengapa sebelum ini tidak bawa masalah Sabah di Parlimen?

LAJIM : Di pihak kerajaan saya tidak boleh menyuarakannya (di Parlimen) sebab saya Timbalan Menteri, sebahagian kabinet persekutuan. Tetapi dalam majlis tertentu, dalam MT Umno atau dalam perhimpunan tertentu saya suarakan.

Bila saya lantang, maka saya dianggap penentang kerajaan. Pada saya, apa yang disuarakan itu sesuatu yang perlu diselesaikan oleh kerajaan kerana mereka ada kemampuan. Misalnya ketiadaan bekalan air, elektrik sering terputus, jalan raya belum sempurna dan lain-lain.

SK : Maknanya semua saluran menyuarakan masalah dari dalam kerajaan sudah tertutup?

LAJIM : (Mungkin) ada tapi nampaknya agak perlahan. Terdapat anggapan Sabah deposit tetap dan sokongan tidak akan berubah (walaupun masalah tidak selesai) tetapi pada kita kalau simpan fix deposit di bank dan kadar faedah turun, maka kita kena tukar ke bank yang lain. Begitulah jika Sabah dianggap simpanan tetap.

Kalau dianggap penyumbang kekuatan BN di peringkat persekutuan, maka seharusnya kita diberi perhatian yang lebih menyeluruh mengenai masalah yang dihadapi rakyat.

SK : Bagaimana rakyat yakin kepada PPS sebab sejarah Sabah mengalami banyak pertukaran kerajaan?

LAJIM : Rakyat sudah buat keputusan lebih awal. Contohnya di kawasan saya ada ketua cawangan, malah yang masih pegang jawatan dalam kerajaan sudah lebih awal sertai KEADILAN. Ada yang bayar RM200 ahli seumur hidup. Maknanya rakyat peringkat akar umbi sudah tahu menilai apa sepatutnya mereka lakukan untuk kebaikan Sabah dan generasi akan datang

SK : Harapan jika Pakatan memerintah Sabah dan Persekutuan?

LAJIM : Dalam buku ‘Hala tuju Aspirasi Rakyat Sabah’ jelas ada tuntutan yang dikemukakan rakyat. Itu kita akan kemukakan kepada kerajaan (pusat) baru, supaya bukan sahaja mereka teliti, tetapi mereka ambil tindakan dalam tempoh yang sepatutnya. Kita yakin kerajaan pusat lebih banyak kuasa daripada kerajaan negeri (realisasi tuntutan). Kerajaan harus prihatin akan kehendak rakyat Sabah.

SK : Perubahan di peringkat negeri banyak berlaku tetapi di peringkat pusat tidak pernah. Sejauh mana ia realistik?

LAJIM : Banyak negara yang merdeka hampir sama dengan Malaysia telah berubah. Di Indonesia, Golkar jatuh, di India Parti Kongres jatuh, parti LDP Jepun pun jatuh. Di Singapura dalam PRU yang lepas agak membimbangkan. Tidak hairan di negara kita rakyat sudah matang, terutama di kalangan generasi muda, mereka ingin membentuk kerajaan yang betul-betul menjiwai rakyat

Perlu satu dasar konkrit melibatkan generasi muda, wanita dan seluruh rakyat . Kita akui Malaysia pelbagai kaum; ada Melayu, India, Cina dan Orang Asli. Di Sabah ada lebih 31 suku kaum. Aspirasi mereka perlu diambil kira.

SK : Mungkihkah lebih ramai ahli politik Sabah akan sertai PPS?

LAJIM : Banyak yang akan sertai kita termasuk yang masih pegang jawatan. Tetapi mereka maklumkan kepada saya supaya lancar PPS dulu kemudian satu demi satu akan sertai kita. Termasuk bekas-bekas wakil rakyat dan pemimpin di peringkat negeri, kawasan juga pesara kerajaan yang sedia membantu.

Berikut temu bual  bersama Wilfred Bumburing:


SK : Mengapa menyertai Pakatan Rakyat?

BUMBURING : Kita lihat keadaan politik tanah air Malaysia dan Sabah. Saya sebagai Timbalan Presiden UPKO, Ahli Parlimen Tuaran melihat keadaan politik dan cara pemerintahan di Malaysia, pertamanya tidak ada perkongsian kuasa.

Dalam BN, yang memerintah sepenuhnya ialah Umno. Parti komponen hanya ikut telunjuk. Hanya ada setiakawan semasa pilihan raya, selepas itu Umno yang menguasai. Kita juga lihat keadaan kerajaan amal rasuah. Ini dilaporkan media, disentuh dalam Parlimen tapi tiada respon sama sekali.

SK : Selain isu nasional seperti rasuah, apa isu yang dekat dengan hati pengundi di Sabah dan mendorong berlaku perubahan?

BUMBURING : Ibu kepada semua masalah di Sabah ialah kebanjiran pendatang tanpa izin. Kalau kita pisahkan dari segi kaum, sudah melintasi semua kaum yang lain. Pendatang sudah 27 peratus sedangkan Melayu (22%), Kadazandusun (17%).

Kita dapati ada 250,000 pendatang tanpa izin sudah jadi pengundi. Itu yang jelas dilihat sebagai Filipino, Bugis tapi mereka dapat kad pengenalan dengan berselindung dalam suku-suku lain, Melayu, Bajau. Mereka mendatangkan pelbagai masalah. Dari segi ekonomi, mereka kuasai teksi sewa, bas mini, tamu (pasar).

Sejak PRU 10 dan makin ketara PRU 11. Apabila pilihan raya, mereka diangkut dengan bas untuk mengundi. Dan PRU 13, kita jangka tidak kurang 300,000 sudah masuk. Jadi, kenapa BN biarkan orang asing menentukan masa depan negara? Ini masalah terbesar Sabah.

SK : Seteruk mana masalah perkongsian kuasa dalam BN?

BUMBURING : Baik BN Sabah, mana ada masyuarat. Dari dulu sampai sekarang, ada satu kali saja tapi itu bukan mesyuarat – datang pun marah-marah sahaja. Buat gaduh.

Selain itu, kita di Sabah dikenali sebagai fixed deposit (deposit tetap). Kita dibagi lima peratus hasil minyak, diangkut ke Semenanjung dan dibelanjakan dalam projek-projek mega. Dan dibagi kontrak kepada kroni Umno. Sedangkan kita di Sabah makan habuk.

Saya pernah cari orang susah untuk menerima bantuan. Di Tuaran, saya daftarkan 3,000 nama keluarga. selepas empat bulan, 800 nama dipotong. Saya melawat orang susah, terlantar 20 tahun tapi selepas empat bulan, nama dipotong tanpa sebab. Bila saya tanya di Parlimen, cakap tidak jadi sebab tiada wang.

SK : Kenapa ketika masih BN, tidak perjuangkan khususnya di Parlimen?

BUMBURING : Ada beberapa sebab. Dalam mesyuarat, kita suarakan semua ini, dalam parlimen, sudah berapa tahun kami bersuara tapi respon tidak konkrit. kita dikenal sebagai fixed deposit (deposit tetap) tapi peruntukan tidak dibagi sama rata.

Di mana keadilan BN? Itu yang ketara sekali. Jadi kita perjuangkan dalam Parlimen, dalam mesyuarat tapi tidak diberi respon yang konkrit. Soal projek, jangan ceritalah. Selain Umno di Sabah ini, jangan harap dapat satu sen pun kontrak kerajaan.

Tapi, di Parlimen, perjuangan Pakatan Rakyat selari dengan hasrat rakyat. Saya lihat perbahasan, saranan dan dasar yang dibawa pemimpin Pakatan baik untuk rakyat. Saya lihat, masalah yang disebut itu, pemimpin BN tutup telinga sahaja. Maka saya berpendapat, penyelesaian masalah Sabah tidak ada. Saya tidak lihat apa-apa cara kalau masih dalam BN. Itu sebab saya dan rakan-rakan sertai Pakatan.

Mungkin ada anggapan penyertaan dalam Pakatan hanya untuk ambil kesempatan kerana BN semenangnya akan tumbang.

Saya sedia hadapi semua ini. Kerana apa yang kita buat ini kita rasa pada jalan yang betul. Saya tidak kisah dengan serangan dari rakan saya sendiri. Serangan itu tidak penting. Yang penting rakyat tahu apa sebab. Dalam setahun dua ini, suara saya di Parlimen terarah kepada pembangkang, malah awal tahun ini Sri Gading dari BN jerit pada saya, cakap Tuaran ini pembangkang atau BN?

Apabila saya suarakan hasrat rakyat, saya dianggap pembangkang. Sebabnya, BN tidak sedia dengar suara rakyat. Apabila kita bersuara tidak ikut lagu BN, dipanggil pambangkang. Mereka tiada hak untuk tutup suara saya, yang penting saya wakil rakyat dan saya sampaikan apa yang diminta oleh pengundi.

SK : Bagaimana persediaan rakyat Sabah untuk menukar kerajaan?

BUMBURING : Kita lihat di Sabah, sebenarnya perasaan akar umbi sudah sedia. Kalau banding 1995 ketika PBS tumbangkan BN, begitulah. Malah, saya ingat lebih hangat, lebih hebat. Perasaan itu sudah membara tapi tidak ada saluran sebab kebanyakan pemimpin masih dalam BN. Ada sedikit tapi bilangan dalam pembangkang belum cukup. Kita perhatikan satu kebangkitan tsunami dari Sabah. Malah, respon terhadap pengisytiharan APS begitu tinggi sekali

Saya juga tidak anggap Pakatan sebagai pembangkang tapi kerajaan alternatif kerana sudah kerajaan di Selangor, Kedah, Pulau Pinang dan Kelantan.

Sebelum ini, kita mahu bawa UPKO keluar BN dan sertai Pakatan tapi nampaknya pimpinan UPKO ambil keputusan kekal dalam BN. Jadi pemimpin-pemimpin UPKO keluar dan sertai Pakatan. Dan kita namakan kumpuln ini sebagai Angkatan Perubahan Sabah – bukan parti, bukan juga NGO tapi pergerakan yang bawa ke landasan bersama Pakatan untuk hadapi PRU 13

SK : Senario politik Sabah unik dan pertukaran kerajaan berlaku banyak kali tapi sejauh mana APS mampu menjatuhkan BN?

BUMBURING : Lihat 1967, apabila masyarakat Kadazan-Dusun-Murut diketuai UPKO sertai Usno, ia jadi itu kukuh. Selepas 13 tahun, apabila Datuk Haris Salleh bersama mendiang Saleh Sulung keluar Usno dan disertai Donald Stephen, tumbang perikatan. Dua orang sahaja.

Pada 1985, ulang sejarah apabila Datuk Pairin Kitingan dan mendiang Datuk Mark Kodding keluar dari Parti Berjaya. PBS ditubuh dan berjaya tumbangkan kerajaan sedia ada. Pada 1994, PBS memang tapi dirampas seperti yang berlaku di Perak sebelum ini.

Dengan wujudnya kumpulan APS dan Pakatan Perubahan Sabah (PPS), ia akan melakar satu gerakan meroboh kerajaan negeri di Sabah. Dari dua hala, orang Islam dan bukan Islam. Harus diingat, sejak 1967, apabila Kadazan-Dusun-Murut menukar haluan politik, perubahan kerajaan pasti berlaku.

Kali ini, ia disertai gerakan kebangkitan Melayu-Islam melalui PPS – itu melengkapkan perubahan. Dengan adanya perubahan di Semenanjung, ia bangkitkan semangat di Sabah. Kali ini, perubahan lanskap politik negara akan terjadi.

===///===

Nota Karmic : Jelas sekali apa yang dapat kita simpulkan dari kedua dua wawancara ini bahawa mereka telah cuba untuk menyuarakan pandangan dan isi hati yang mewakili suara rakyat di negeri Sabah melalui saluran saluran yang kononnya wujud dalam BN (mereka sering melaungkan agar ahli menyuarakan ketidakpuashatian mengikut saluran parti), namun tidak langsung diendahkan dan hanya dipandang sepi, malahan usaha Wilfred Bumburing untuk membangkitkan isu semasa Sabah dalam parlimen juga dibidas oleh rakan BN sendiri dan diperli seolah olah suara pembangkang.

Disinilah titik tolaknya mereka mengambil jalan untuk keluar dari persekongkolan BN demi kelangsungan masa depan dan nasib  rakyat di negeri Sabah. Kini, pimpinan dari kem BN, yang juga terdiri dari rakan rakan mereka di negeri Sabah telah mengecap mereka sebagai pengkhianat. Namun hakikatnya kalau bukan mereka berdua siapa lagi yang berani bersuara??

Sedangkan pemimpin lain di Sabah tanpa mengira samada dari PBS, PBRS, LDP pastinyasangat sedar betapa Sabah di anak tirikan, di pingirkan, di tindas dan diperkotakkatikkan, tapi demi menjaga kerusi dan hegemoni kuasa maka mereka yang lain sanggup jadi pak turut dan 'Yes Man' kepada tuan mereka yang bernama UMNO. Ini Kali Lah ~!!
 

Sama Sama Mendebik

Web / Blog PAS

Turut Mendebik

Sembang Je La

Site Info

free counters

Site Resources

Debik Karmic Copyright © 2011-12 Karmic Contact: Email To Karmic