Monday, January 10, 2011

TAGGED UNDER: , ,

Facebook Akan Ditutup - Lawak Paling Ngeri

Gegak gempita alam maya ari ni disebabkan berita besar yang mengalahkan tsunami .. berita apa ? Facebook nak kena tutup  ngan alasan .. Mark Zuckerberg dah boring nak buat duit .. kah kah kah .. weyhh .. kalo ye pon nak percaya .. biarlah logik skit . 

Wa bayangkan gini .. wa dah ada satu perniagaan menggoreng pisang .. kemudian ada le pengusaha pengusaha kuih ngan kek secara kecil kecilan tumpang sekali kat gerai wa .. sebab perniagaan wa maju .. tetiba wa umumkan nak tutup perniagaan wa .. sebab dah boring ramai sangat owang datang beli . sampai wa rasa tertekan .. dan mungkin disebabkan perniagaan goreng pisang wa la.. orang ramai sampai lupa nak makan lempeng kat rumah ... kah kah kah .. dah tu plak apa yg wa nak bagitau kat pengusaha kecil kecilan tu ? hadoih .. letih .

Siapa petualang disebalik penyebaran hoax ni ? ni dia .. blog yg bernama Weekly World News .. ntah datang dari planet mana ntah .. tetiba dia lebih tahu dari segala laman web yang besar besar .. malah dia lebih tahu dari Mark Zuckerberg sendiri .. khabarnya mamat ni dapat interview melalui telefon .. adoih .. ntah Mark mana le yang jawab agaknya .. sesilap Markonah .. kah kah kah .

Setelah diselidik lebih lanjut tentang isi kandungan web ni .. banyak cerita yg berbentuk mengada ngada.. kalo luorang tak caya .. gi selidik sendiri .antaranya



dan banyak lagi cerita yang bebetul buat kutu berguguran dari rambut dek gegaran otak diluar kawalan ..  so dengan otomatiknya kita akan dapat tau yang laman ni memang sengal .. nak percaya lagi ? .. walo cemana pon .. free free je laman tu collect komen sampai dekat 10 ribu .. lepastu ramai plak yg tumpang glemer tolong sebar cerita payah ni .. apa le buat susah susah diri sendiri .. Mark Zuckerberg elok je dok umah tengah minum milo .

Ok kemudian gi ke babak ke dua .. laman yg memula sekali buat penafian pasal hoax yang dah tersebar ni --> blogtechnical .. boleh nengok apa yang dia kata ..

So just to confirm, this is a fake story by a faux news site, similar to that of The Onion and Chive. As a reminder, always fact check before passing on stories, or else what happened today will keep happening over and over (like this trend will ever stop anyway)… oh yea, use some common sense. Also, with a company estimated at being worth over $50 billion, why would anyone even think of suddenly shutting it down. As a friend said, it would obviously make sense to sell it off rather than just kill it all together.
betul le tu .. takkan Mark Zuckerberg bengong sangat sampai nak tutup gitu je .. dah tentu tentu fb generate banyak income .. apsal tak jual je .. 50billion beb .. bukan 50 ringgit yang tak bernilai apa apa bila gi pasar malam kat negara kita sekang ni .. huhuhu

Ketiga .. kalo luorang peka .. utk akaun fb ... ada banyak blog yang direka khas oleh jabatan IT fb untuk membantu pengurusan akaun .. antaranya developer, technical blog dan ada plak blog.facebook.com untuk pemberitahuan maklumat terkini hal ehwal facebook .. pernah tak luorang check atau amik tau ? Antaranya .. dia ada kata dalam mukadimah nya .. apa apa je hal berkaitan FB akan diupdate di blog FB .. bukan kat tempat lain .Semalam wa nengok .. takde apa apa pon pasal topik penutupan fb .. guruh takde .. kilat takde .. tetiba nak tutup ? dah cam cerita Pendekar Bujang Lapok lak .. 'Ani .. angkat kain hujan ... Jemuran dah turun'. kah kah kah 

Keempat .. wa teringat awal tahun lepas .. cenggini gak .. ada ura ura FB akan mengenakan bayaran sebanyak 3dollar sebulan .. riuh rendah alam maya .. semua tertanya tanya gitu dan gini .. last last FB kena letak kat login page .. It's free, and always will be. .. kalo luorang tak caya .. nanti luorang nak login .. cuba luorang perati ayat tu ..

Last sekali .. adoih .. dah jadi cam jurucakap FB lak wa .. tapi ye lah .. FB baru je launch product baru dia yang berupa email .. berapa juta dia abih untuk developement project .. masuk akal ke bila dah berabih gitu tetiba belum start guna lagi .. tetiba dia nak tutup .. huhuhu .. mana logiknya bhai ? apa apa pon .. setiap yg bermula pasti akan berakhir .. esok esok ntah apa le laman sosial yang akan timbul .. cam dedulu la .. sape sangka Myspace akan dipotong tang corner oleh FB .. kan ? 

Ok aa .. memandangkan ni post pertama wa untuk blog ni .. wa berenti dulu takat ni .. kang pening lak luorang nak baca .. buang karen je .. keh keh keh .. dah petang .. wa nak mandi .. Adios 

About Karmic Wheel
The karmic wheel is turning.., faster than before .., till the end of time, till the end of life.. the wheel is turning as we die
Follow me @drkarmic
Subscribe to this Blog via Email :

5 comments:

  1. hahahaha....thanks sebab tolong selidik kan utk wa...sekarang wa da paham...wa caya lu arr owang kampung...baaeeekkkk

    ReplyDelete
  2. kerennn .. huh .. owang kampung ? kampung dusun ? kah kah kah

    ReplyDelete
  3. yang wa pelik kosmo dan suria.fm bengong siap kuarkan berita - ni konspirasi ke ape?

    ReplyDelete
  4. @Mohd Zarif Hehe .. wartawan .. standard aaa .. nak kejar scoop .. berita tergempar dah terkini .. skang sape yang malu .. kah kah kah

    ReplyDelete
  5. oit.. wa baru tau lu dah bikin 1 lagi blog..

    ReplyDelete

Kepada Member : Komen le bagi semangat
Kepada Pembaca : Komen le mana yg patut
Kepada Pencacai : Agak agak le kalo komen
Kepada Kaki Spam : Luorang takyah komen pon takpe ...Kah kah kah

© 2014 Debik Karmic. Designed by Bloggertheme9
Powered by Blogger.
back to top