Sunday, March 18, 2012

TAGGED UNDER: ,

Senarai Kedudukan IPT : U Kita Dimana ?



Untuk post yang ni .. wa nak share senarai kedudukan IPT yang ada kat negara kita dalam ranking dunia,  just sebagai rujukan. Senarai ni merupakan yang terbaru dengan UPM mendahului tempat teratas di Malaysia dan ke 428 dunia.. humang aih .. gitu je ke standard U kita ? .. adoih .. kembalikan kegemilangan kualiti pendidikan weyh .. 

Penyenaraian ini dinilai pada beberapa aspek yang dilihat agak relevan yang mampu mencerminkan kualiti global dan penyelidikan di seluruh dunia bagi tahap yang lebih baik mencakupi aspek Saiz, Tampak, Kertas Kajian & Siswa.

Senarai Ranking IPTA/IPTS/Kolej/Insitut kat Malaysia
  • 428    Universiti Putra Malaysia (UPM)
  • 437    Universiti Teknologi Malaysia (UTM)
  • 464    Universiti Sains Malaysia (USM)
  • 523    Universiti Kebangsaan Malaysia  (UKM)
  • 596    Universiti Malaya – Universiti Malaya (UM)
  • 626    Universiti Teknologi MARA (UiTM)
  • 891    Multimedia Universiti (MMU)
  • 1222  Universiti Malaysia Sabah (UMS)
  • 1341  Universiti Malaysia Perlis (Unimap)
  • 1411  Universiti Islam Antarabangsa (UIA)
  • 1598  Universiti Teknologi Petronas (UTP)
  • 1687  Universiti Tenaga Nasional (Uniten)
  • 1734  Universiti Utara Malaysia (UUM)
  • 1777  Universiti Tunku Abdul Rahman (UTAR)
  • 1838  Universiti Malaysia Terengganu (UMT)
  • 1842  Universiti Malaysia Sarawak (Unimas)
  • 2127  Universiti Malaysia Pahang (UMP)
  • 2185  Universiti Sains Islam Malaysia (USIM)
  • 2439  Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM)
  • 2726  Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI)
  • 2922  Open University Malaysia (OUM)
  • 3980  Universiti Teknikal Malaysia Melaka (Utem)
  • 4083  International Medical University
  • 4232  Taylor’s University College
  • 4481  Tunku Abdul Rahman College
  • 4566  Universiti Pertahanan Malaysia (UPN)
  • 4644  University of Nottingham Malaysia
  • 4852  UCSI University
  • 4977  Monash University Malaysia
  • 5012  Malaysia Theological Seminary
  • 5074  Universiti Kuala Lumpur (UniKL)
  • 5931  Curtin University of Technology Sarawak Campus
  • 5931  Universiti Industri Selangor
  • 6045  Selangor International Islamic University College
  • 6075  Al Madinah International University
  • 6163  Wawasan Open University
  • 6343  Universiti Tun Abdul Razak (UNITAR)
  • 6482  KDU College
  • 6607  Universiti Malaysia Kelantan (UMK)
  • 6642  Asia Pacific Institute of Information Technology
  • 6978  Help University College
  • 7018  Sunway University College
  • 7031  INSANIAH University College
  • 7320  Universiti Sultan Zainal Abidin (Universiti Darul Iman Malaysia)
  • 7361  Segi College
  • 8058  Malaysian Institute of Management

Sebagai perbandingan di Asia Tenggara kita tengok senarai kat bawah ni


  • 84 National University of Singapore  
  • 69 Kasetsart University (Thailand)
  • 173 Chulalongkorn University (Thailand)
  • 179 Mahidol University (Thailand)
  • 228 Prince of Songkla University (Thailand)
  • 233 Khon Kaen University (Thailand)
  • 236 Chiang Mai University (Thailand)
  • 249 Universitas Gadjah Mada (Indonesia)
  • 277 Institute of Technology Bandung (Indonesia)
  • 365 University of Indonesia (Indonesia)
  • 394 Nanyang Technological University (Indonesia)
Tapi tak pe .. demi nak menyejukkan hati sebagaimana yg pemimpin kita selalu buat .. kita kena redha sekurang kurang nya ada IPT kita yang jauh mendahului Universiti Hanoi Vietnam (743) dan Universiti Diliman, Filipina (753) ..dan mungkin juga Universiti Universiti kat Laos, Kampuchea, Myanmar & Timor Leste (kalau ada ) kah kah kah kah 



Diambil dari -> Sumber

Nota : Nombor berwarna merah mewakili penanda kedudukan dalam ranking dunia.

About Karmic Wheel
The karmic wheel is turning.., faster than before .., till the end of time, till the end of life.. the wheel is turning as we die
Follow me @drkarmic
Subscribe to this Blog via Email :

0 comments:

Kepada Member : Komen le bagi semangat
Kepada Pembaca : Komen le mana yg patut
Kepada Pencacai : Agak agak le kalo komen
Kepada Kaki Spam : Luorang takyah komen pon takpe ...Kah kah kah

© 2014 Debik Karmic. Designed by Bloggertheme9
Powered by Blogger.
back to top